Vrbovec uveo revoluciju: Digitalizirao pravdanja svih namjenskih sredstava

Povećava se transparentnost, ali i pojednostavljuju i ubrzavaju procesi u gradu.

Foto: Press materijal

Potpunu digitalizaciju pravdanja namjenskih sredstava isplaćenih iz proračuna grada preko javnih poziva provest će grad Vrbovec, najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj prilikom potpisivanja ugovora o nabavci aplikacije “SOM grad”. Tom aplikacijom sve udruge u gradu Vrbovcu kojima su nakon javnih natječaja dotirani iznosi iz proračuna puno će jednostavnije i brže računima pravdati te iznose, a grad Vrbovec će u realnom vremenu znati koliki je iznos kome dotiran, koliko je tko opravdao i slično.

“Kada su nam dečki iz tvrtke Fortis Labor došli i predstavili projekt SOM sustav kojim se omogućuje Sportskoj zajednici da prati isplate iz proračuna temeljem javnog natječaja, te da se te isplate pravdaju digitalnim putem, a istodobno omogući sportskim klubovima jednostavnija i efikasnija naplata članarina putem koje ćemo mi imati potpuni pregled broja sportaša u gradu, nama se to odmah svidjelo. No, tada smo u razgovoru s njima zaključili da se cijeli sustav može primijeniti i na druge djelatnosti u gradu poput kulturnih, gospodarstvenih, zdravstvenih, vatrogasnih, socijalnih i humanitarnih. Momci su uspješno doradili taj sustav i drago mi je da danas možemo predstaviti ovaj projekt koji je na neki način revolucija u upravljanju gradom u Hrvatskoj, obzirom da smo silnu papirologiju zamijenili jednom jednostavnom aplikacijom”, ispričao je Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca.

Naglasio je kako će se ovime ne samo pojednostaviti i ubrzati procesi u gradu Vrbovcu, već i podići transparentnost na novu, višu razinu.

“Sada nas se više neće zatrpavati silnim registrima, već će sve biti digitalizirano i odmah vidljivo svima u tom procesu. Drago nam je čuti da se ovaj sustav misli nadograđivati dodatno, i nadam se da će i naše povratne informacije s terena biti od pomoći”, dodao je Kralj.

Direktor tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić izrazio je zadovoljstvo što je Vrbovec prepoznao rješenje koje su razvijali u ZICER-u, Zagrebačkom poduzetničkom inkubatoru. Ideja SOM sport sustava je da nikada ne bude dovršena aplikacija, da se stalno razvija, što se s Vrbovcem uspješno realiziralo.

“SOM sustav je u potpunosti razvijen i osmišljen u Hrvatskoj i to je jedinstvena aplikacija koja omogućuje da udruge vode cijeli operativni dio vlastitog djelovanja doslovno kroz par klikova. Razvili smo je sredstvima EU fondova. Svaka udruga, ali i Grad Vrbovec u realnom vremenu znat će koliko je namjenskih sredstava isplaćeno, koliko je opravdano. Naša intencija je da kroz ovaj sustav već iduću godine budu provedeni i natječaji i da se cijela gradska birokracija potpuno digitalizira”, ispričao je Lorenzo Gašparić, direktor tvrtke Fortis Labor.

Ukupno bi ovim ugovor trebale biti obuhvaćeno oko 85 pravnih subjekata u gradu Vrbovcu koje dobivaju određene financijske iznose iz proračuna. Prije Vrbovca, SOM sustav su implementirali Bjelovar, Sisak, Vodnjan i Rovinj, ali zasad samo za sportsku djelatnost.