Veliki uspjeh programa “U pjesničkim dvorištima”

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom ove je godine po prvi puta organizirao književni poetsko- glazbeni program “U pjesničkim dvorištima” kojem je cilj s poezijom hrvatskih pjesnika upoznati publiku izvan dvorana i kazališta, na otvorenom, u dvorištima u kojima su pjesnici boravili i stvarali.
Program se već na svom početku pokazao kao odlična ideja jer je poezija Drage Britvića u dvorište legendarnog jaskanskog restorana “K Lojzeku” privukla velik broj poklonika poezije i glazbe. Na kraju programa radost se mogla pročitati na licu svih prisutnih, i publike i izvođača, a to je uostalom i bila misao vodilja organizatora kad su osmišljavali ovaj program.

Poeziju velikog hrvatskog pjesnika Drage Britvića predstavio je “najbolji glumac među pjevačima i najbolji pjevač među glumcima” Đani Stipaničev uz klavirsku pratnju prof. Berislava Antice, dramski umjetnik Anđelko Petric i glumci Kazališta Škrabe Želimir Hrković, Mark Krcivoj i Niko Pavelić. Na kraju se Đaniju pridružilo i Gradsko pjevačko društvo “Javor” pod ravnanjem prof. Ive Barač, a zapjevalo je i cijelo “pjesničko dvorište” – svi koji su se tada našli u toploj atmoferi drevnog jaskanskog dvorišta, iza kuće u kojoj su nekoć živjeli velikani Ante i David Starčević.

Za scenarij i izbor pjesama prvog programa “U pjesničkim dvorištima” zaslužan je Nino Škrabe koji je zapisao: “Drago Britvić bez sumnje je jedan od najznačajnijih hrvatskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća. U pedesetak godina pjesničkog djelovanja napisao je gotovo tisuću pjesama, od kojih je većina uglazbljena, a mnoge su postale evergreeni. Danas su te pjesme sastavni dio hrvatske svakodnevice i mnoge od njih stekle su status kultnih narodnih pjesama. Za brojne Britvićeve pjesme koje gotovo svaki dan slušamo ili pjevamo, ni ne znamo da im je on autor te ih uglavnom vežemo uz njihove izvođače.”

Popularni glumac i pjevač Đani Stipaničev također nije mogao sakriti svoje oduševljenje velikim Dragom Britvićem te je uz svaku izvedenu pjesmu prisutnima na sebi svojstven duhovit način ispričao kako se određena pjesma našla na njegovom bogatom repertoaru.
Drago Britvić (1935 – 2005) bio je istinski svehrvatski pjesnik jer je jednako umješno pisao kajkavske, štokavske i čakavske stihove, a pjesme s njegovim stihovima redovito su dobivale nagrade na brojnim festivalima zabavne glazbe (Opatija, Zagreb, Split, Krapina, Požega). Nitko kao Drago Britvić nije s toliko senzibilnosti opjevao hrvatske krajeve, od Osijeka i Slavonije, preko Podravine i Zagorja, do Dalmacije, Splita i Dubrovnika. Posebno mjesto u njegovom opusu svakako zauzima njegov voljeni Zagreb, kojem je posvetio niz nezaboravnih antologijskih stihova. Dragi Britviću, samozatajnom, skromnom i tihom umjetniku objavljena je za života samo jedna knjiga, zbirka odabranih pjesama pod
naslovom “Bože, čuvaj Hrvatsku” (1993), a 2007. knjiga stihova pod naslovom “Mirno teku rijeke.”

Voditeljica programa “U pjesničkim dvorištima” bila je predsjednica jaskanskog ogranka Matice hrvatske Klementina Škrabe, majstor tona Dražen Borovec, majstori rasvjete Ivica i Krešimir Batušić, a fotograf i snimatelj Matija Grgas. Za scenografiju se pobrinula Dijana Šamec Jurmanović i njezin “Cvjetni atelier Dijana.”

Program “U pjesničkim dvorištima” održan je u suradnji s Kazalištem Škrabe, Centrom za kulturu Jastrebarsko i Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije i Društva hrvatskih književnika. Organizatori posebno zahvaljuju na pomoći i suradnji domaćinu Mariju Kovačiću i njegovoj ekipi restorana “K Lojzeku,” ravnatelju Centra za kulturu Jastrebarsko Nikoli Fabijaniću i direktorici Turističke zajednice grada Jastrebarskog Petri Masnec.
Jaskanskoj Matici želja je ovaj program dovesti i u druga jaskanska dvorišta idealna za izvođenje poezije i glazbe, ali i u jaskanske ulice koje su svoje ime dobile prema slavnim hrvatskim i jaskanskim pjesnicima. Odličan uspjeh prvog druženja “U pjesničkom dvorištu” i velika potražnja za Britvićevim zbirkama poezije u jaskanskoj gradskog knjižnici nakon održanog programa dokazuje da publike željne kvalitetnih kulturnih programa, dobre književnosti i ugodnih poetsko-glazbenih večeri uvijek ima i uvijek će biti.

Za jaskanske Matičare ovaj je listopad pun velikih događanja – u petak, 21. listopada 2022. u Glazbenoj školi Jastrebarsko u 19:30 sati održava se predstavljanje novog broja najstarijeg časopisa Matice hrvatske “Kolo” u kojem je tema broja 55 godina umjetničkog djelovanja i 75 godina života Nine Škrabea.

MH
foto: Matija Grgas