Velika Gorica postaje hrvatski uzor u gospodarenju otpadom

Grad Velika Gorica može se pohvaliti uspješnim načinom rješavanja problema s kojim se gradovi poput Zagreba ili Splita neuspješno suočavaju već godinama. Riječ je naravno o problemu gospodarenja otpadom.

“In My Back Yard” projekt je sufinanciran sredstvima EU u sklopu Operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013., a nakon pune četiri godine rada na ovom projektu Europski fond za reginalni razvoj uplatio je završnu isplatu Velikoj Gorici čime je i formalno provedba projekta uspješno okončana.

Velika Gorica kao vodeći partner te partneri VG Čistoća, Grad Velenje i Školski centar Velenje iz Slovenije, provodili su projekt „U mojem dvorištu” ukupne vrijednosti 9,4 milijuna kn, a čak 63% investirano je u Veliku Goricu.

– Projekt se odvijao kroz 5 radnih paketa. Tu je upravljanje i koordinacija, informiranje i obavještavanje javnosti. Ostalo se odnosi na samu implementaciju aktivnosti projekta, izradu analiza otpada, studija gospodarenja otpadom i softwarea za gospodarenje otpadom, te izgradnju infrastrukture samog reciklažnog dvorišta – objasnio je Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Velike Gorice.

Upravo je reciklažno dvorište u Mraclinskoj Dubravi, čija je vrijednost 4,5 milijuna kuna, bilo točka na i ovog projekta za Veliku Goricu. Centar se odmah pokazao dobrom investicijom jer se količine recikliranog otpada povećavaju iz dana u dan.

– Imamo značajan porast recikliranog otpada što se tiče plastike, papira, stakla, biootpada i tekstila. Ovo je značajna stavka s obzirom na preporuke Europske Unije – rekao je Željko Galeković, direktor VG Čistoće.

Pozitivni rezultati koji su izravna posljedica ovih promjena nisu razlog za prestanak brige o unapređenju gospodarenja otpadom u sedmom po veličini gradu Hrvatske nego jak poticaj za naprijed.

– Republika Hrvatska je upravo dobila Plan gospodarenja otpadom, mi ćemo ove godine izraditi naš plan i u njega ćemo implementirati činjenice, ciljeve i preporuke ovog projekta. Glavni cilj nam je polako napuštati našu linearnu ekonomiju i okrenuti se kružnoj ekonomiji – poručio je Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice.