Vatrogasci objavili fotografiju krovova iz zraka: “Zagreb su ‘ubili’ dimnjaci”

Dimnjake i krovišta koji prijete prvo moraju provjeriti statičari, morate ih ograditi i upozoriti ljude da su opasni i nakon toga građevinari moraju ciglu po ciglu skidati i sanirati krov.

Foto: Facebook / Vatrogasna postrojba Zagreb

Vatrogasna postrojba Zagreb na svojoj Facebook stranici objavila je fotografiju jedne zagrebačke ulice iz zraka iz koje će vam biti jasno da je većina krovova oštećena.

“Potres zaista ne ubija ljude nego zgrade. Zagreb su “ubili” dimnjaci koji su napravili ogromnu štetu i koji samo pukim slučajem nisu ubili stotine ljudi”, napisali su.

Njihove linije su i dalje zagušene pa mole građane da ih ne zovu na broj 193.

“Molimo vas, molimo, da ne zovete vatrogasnu službu na 193 jer su nam linije pred raspadom. Na požar u Sloboštini koji se dogodio prije par minuta dojavu smo dobili na privatni telefon djelatnika jer su linije zauzete”, apeliraju pa pojašnjavaju postupak u slučaju oštećenih dimnjaka i krovova.

“Dimnjake i krovišta koji prijete prvo moraju provjeriti statičari, morate ih ograditi i upozoriti ljude da su opasni i nakon toga građevinari moraju ciglu po ciglu skidati i sanirati krov. Mi smo poslali 20-ak visinskih vozila na teren koji uklanjaju manja oštećenja ali mi zaista ne možemo popravljati tisuće krovova. Molimo Vas da razumijete, vatrogasne postrojbe nisu građevinske tvrtke, vatrogasna visinska vozila služe za spašavanja ljudi iz požara i imaju određenu nosivost za to, nisu građevinska mehanizacija. A tu je još i situacija s koronom…”, kažu zagrebački vatrogasci.