VIDEO Uvode se veće mjere zaštite vozača ZET-a, a putnici su prisiljeni dodirivati gumbe jer se ne otvaraju sva vrata

ZET odvaja vozački od putničkog prostora, a što je s korisnicima javnog prijevoza koji će sada moći poništavati karte samo na zadnjim vratima?

Foto: Zagrebancija.com

SVIJET se bori s pandemijom koronavirusa. Ljudi pojačano vode računa o higijeni, peru ruke, sve veći broj Zagrepčana nosi maske i rukavice, u neke manje trgovine ne može ući više od dvoje kupaca, a u većina se mora poštivati održavanje razmaka od minimalno metra.

Svjesni su toga i u ZET-u pa su od prošloga tjedna počeli provoditi ozbiljnije mjere i dezinficirati vozila tri puta dnevno. Sada je Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a tražio odvajanje vozačkog od putničkog prostora i to se počelo provoditi. Prva vrata u vozilima više se neće otvarati, a vozači će biti zaštićeni i trakama.

Međutim, što je s korisnicima javnog prijevoza? Mnogi su u strahu i ne žele bespotrebno dodirivati površine pa tako ni dugmad za otvaranje vrata u tramvajima i autobusima. Stoga, poželjno bi bilo i da vozači otvaraju sva vrata kako bi se vozila češće provjetravala.

Na to smo upozorili I ZET iz kojeg su nam u utorak ujutro odgovorili: “Zahvaljujemo na Vašem mailu koji smo promptno uputili nadležnim službama  kako bi se dodatno skrenula pozornost prometnom osoblju, jer zdravlje putnika i zaposlenika prioritet je tvrtke Zagrebački električni tramvaj.”

U srijedu navečer odlučili smo ispitati funkcionira li to u praksi, odnosno čine li to vozači.

Na križanju Savske ceste i Ulice grada Vukovara dočekali smo tramvaj linije 4. Otvarala su se samo ona vrata na kojima su građani pritisnuli dugme. Potom je došla linija 14, vozač je otvorio sva vrata. Ušli smo u vozilo i poželjeli izaći na Frankopanskoj, ali tu nije otvorio sva vrata, već samo ona na kojima su putnici pritisnuli dugme.

Na Ilici smo dočekali tramvaj u smjeru prema Črnomercu, no ni na njemu nisi otvorena sva vrata. Putnici su to očekivali pa su stajali neko vrijeme, a onda shvatili da će, ne pritisnu li dugme, ostati na stanici.

Idući tramvaj je stigao nakon par minuta i otvarao sva vrata i pri ulasku i pri izlasku iz vozila.

Na Britanskom trgu u 21:00 sjeli smo u autobus 102 prema Mihaljevcu i tog vozača javno pohvaljujemo. Cijelo vrijeme je motrio situaciju i kad god se netko od putnika ustao, usporavao je, a potom na stanici otvarao sva vrata.

Ako ZET ne uvede više aparata za poništavanje karata, odluka o odvajanju vozačkog od putničkog prostora mogla bi stvoriti i problem za sve koji poništavaju papirnate karte jer će, u suprotnom, to moći činiti samo na zadnjim vratima gdje će se stvarati gužve, a time i povećati mogućnost zaraze koronavirusom.