Uspinjača slavi 129. rođendan: Prometuje od 8. listopada 1890. i simbol je Zagreba

Ima laskavu titulu najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 129 godina nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika.

Foto: Jabuka TV

Povodom 129. rođendana Uspinjače, simbola metropole i ponosa ZET-a, Zagrebački orkestar ZET-a održat će u utorak 8. listopada koncert na Gornjem gradu, na platou kod gornje postaje, a koji će započeti točno u podne pucnjem topa s kule Lotrščak.
 
Tim povodom, postaje Uspinjače prigodno su ukrašene, a prvih 1000 građana koji taj dan kupe kartu za vožnju dobit će razglednicu s rođendanskim motivom.

Jedna od najljepših prometnih priča, naša „Stara dama“, dalekog 8. Listopada 1890. godine, prvi je puta povezala Donji s Gornjim gradom. Od samih početaka i sumnjičavih građana, kada je imala dva razreda, izrađena od drva i pokretana na parni pogon, Uspinjača danas slovi kao simbol Zagreba i zakonom zaštićeni spomenik kulture.

U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Također, može se pohvaliti i naslovom najsigurnijeg javnog prijevoznog sredstva jer u 129 godina nije zabilježena niti jedna nesreća ili ozljeda putnika, posebice ako imamo u vidu da godišnje preveze oko 750 000 građana i turista.

Prošećite u utorak do Tomićeve ulice, prevezite se Uspinjačom na Gornji Grad i u podne uživajte u najljepšem pogledu na Zagreb uz tonove zagrebačkih balada i šlagera koje će izvoditi Zagrebački orkestar ZET-a.