Umjesto rebalansa, preraspodjela proračuna

Davor Bernardić i Tatjana Holjevac

Autor: Ana Kolak 7/12/2012 11:33

Rebalans proračuna ovih je dana najaktualnija točka. Naime, o njemu će se tijekom dana raspravljati na sjednici Gradske skupštine, a gradonačelnik Milan Bandić danima prije bio je Milan Bandić uvjeren da će ga zastupnici izglasati. Tatjana Holjevac, potpredsjednica Gradske skupštine, gostujući u emisiji Grički top na Jabuci TV, izjavila je da je njeno mišljenje kako rebalans nije nužan i da postoji drugo riješenje.

– Umjesto rebalansa mogla bi se napraviti preraspodjela proračuna. To je ono što je gradonačelnik već dvaput napravio u ovoj godini. Dakle, u određenom iznosu je moguće da gradonačelnik unutar ukupnog iznosa proračuna napravi preraspodjelu između glavnih ureda. To će utvrditi financijski stručnjaci koji se bave proračunom. Stav zastupnika do sada na odborima je bio da nije potrebno raditi rebalans, već da je dovoljna preraspodjela. Vlada je morala do prosinca prošle godine donijeti proračun, zato se sada mijenjaju stavke koje se nisu stigle u zadanom vremenu uračunati – tvrdi potpredsjednica Holjevac.

Rebalans ili preraspodjela, gradonačelnik ili gradski zastupnici, mišljenja je Holjevac, nisu važni koliko su važni građani Zagreba.

– Mislim da tu nije ključno tko je u pravu, gradonačelnik ili Skupština, bitno je napraviti nešto što je zakonski i što je za najbolje za građane. Prošle godine gradonačelnik nije htio napraviti rebalans za iznose plaćanja vrtića, a Sada skupština to ne želi napraviti. Ja nisam sklona prepucavanjima, a cijeli sastav Skupštine je vrlo razuman, tako da mislim da će tu razum prevladati – nada se potpredsjednica Gradske skupštine.

Iako se gospodarska kriza, koja je glavni izvor rebalansa, mogla ranije predvidjeti i uračunati, najvažnije su stavke iz kojih će se novac sada morati uzeti.

– Ima raznih stavki u proračunu koje su vrlo diskutabilne i sasvim sigurno ima tu povrata dugova koji su se nagomilali od prošlih godina, ali to sve zakonski treba uravnotežiti. Tih 118 milijuna kuna koje treba dati Holdingu, a za kojih se Holding zadužio kod Zagrebačke banke zbog nenaplaćivanja svojih usluga u protekle tri, četiri godine, je jedna financijska transakcija koju preko rebalansa treba legalizirati – objašnjava građanima gospođa Holjevac.

Potpredsjednica tvrdi da bi trebale biti veće mogućnosti korištenja Europskih financijskih fondova i upozorava da u našem gradu ima puno zgrada koje je potrebno energetski učinkovito urediti i najavljuje svoj budući projekt smanjenja ukupnih troškova struje, vode i plina u takvim zgradama.. Na taj se način i mi približavamo projektima Europske Unije, a za takve stavke u našem proračunu nije izdvojeno dovoljno novca.

– Moja je Nezavisna lista u prošlom mandatu predložila izradu Zagrebplana koji bi kazao kako će se grad razvijati, demografski i ekonomski, i gdje će biti poslovne zone koje još nemamo. Na dnevnom redu bio je Zagebplan, ali ne onakav kakav smo željeli, već projekcija gdje bi se i kako trebalo graditi u 2013. , a nama treba desetogodišnji plan koji pokazuje gdje će se razvijati i proizvoditi, kako će se otvarati radna mjesta i do kud će se grad Zagreb širiti – istaknula je gošća Jabuke TV.

Nagomilani dugovi i potreba za rebalansom potvrđuju način kojim se do sada radilo, a to je razmišljanje samo godinu dana unaprijed. Ukoliko vlast i vladajući počnu dugoročno planirati, dugovi bi se trebali smanjivati, a prihodi rasti na opću radost svih nas.