Uklonjena opasna nadstrešnica u Ulici grada Vukovara 52: “Napokon ćemo mirno spavati!”

Nadstrešnica je ozbiljno narušavala sigurnost građana.

FOTO: Ivan Novosel TEKST: www.zagreb.hr

Uklanjanju zadnjeg dijela platforme u potresu oštećene nadstrešnice na zgradi Vojne Mornarice u Ulici grada Vukovara 52, prisustvovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima.

Zagrebački gradonačelnik zahvalio je tvrtki Spegra te glavnom inženjeru gospodinu Borovini kao i svim djelatnicima koji su odradili ovaj iznimno zahtijevan posao.

FOTO: Ivan Novosel

„Hvala suvlasnicima na strpljenju tim više što su od potresa svakog dana živjeli u strahu, no na sreću ništa nije pošlo po zlu. Hvala i svim stanarima na pismu koje su uputili Gradu Zagrebu. Ovo je još jedna pobjeda hrvatskih ruku i hrvatske pameti!“

Podsjećamo kako je riječ o zgradi koja ima status pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i kao takva je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, te je u privatnom vlasništvu.

FOTO: Ivan Novosel

S obzirom na to da je oštećena nadstrešnica ozbiljno narušavala sigurnost građana, ali i predstavljala opasnost za nastanak daljnje štete, kao i činjenice da trošak njezina uklanjanja premašuje redovno održavanje pojedinačnog zaštićenog kulturnog dobra i da vlasnici nisu raspolagali potrebnim sredstvima za izvođenje radova, Grad Zagreb je, putem svog ugovornog izvođača, osigurao izvođenje radova.

FOTO: Ivan Novosel

Iznimno ponosan na činjenicu da je ovaj zahtjevan posao, odnosno njegov najopasniji dio, odrađen u svega 26 dana, inženjer gradilišta Ante Borovina je naglasio kako je za takav poduhvat potrebno i znanje i iskustvo.

„Uspješno smo uklonili 240 tona tešku nadstrešnicu i građani uistinu mogu odahnuti. Svaki element koji smo skidali, odnosno uklanjali, je bio prijetnja da se dizalica uruši, jer je riječ o konstrukciji za koju nema pravila i zato sam, ponavljam, iznimno ponosan na sve koji su sudjelovali u ovom zahtjevnom pothvatu“, kazao je Borovina te napomenuo kako će dio sredstava uplatiti u obnovu Zagreba i Banije.

FOTO: Ivan Novosel

U ime svih suvlasnika zgrade, članica Vijeća suvlasnika u formiranju Boška Trbojević zahvalila je Gradu Zagrebu i tvrtki Spegra na brzini i profesionalnosti prilikom rješavanja ove opasne situacije.

„Noćas ćemo mirno spavati nakon mjeseci strepnje kako za nas tako i za sve slučajne prolaznike!“, naglasila je.