Ugostitelji traže smanjenje PDV-a

Tvrde da bi se tako ugostiteljstvo prije oporavilo

Ugostitelji iz cijele zemlje s partnerima iz sindikata i Udruga, traže od Vlade smanjenje PDV-a na piće na 13% ili uvažavanje troškova rada kao poreznog odbitka, a sve s ciljem kako bi se ugostiteljstvo što prije oporavilo.

-Izašli smo s konkretnim prijedlozima našoj Vladi i ministarstvu financija. Želimo smanjenje stope PDV-a na nekoliko prehrambenih artikala, topli napitci, bezalkoholna pića, te vino i pivo. Naš ugostiteljski sektor je devastiran i s ovim bismo rješenjem prodisali – istaknuo je dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja grada Zagreba, Dražen Biljan.

Prijedlog je poslan ministru financija Zdravku Mariću, no na odgovor još uvijek čekaju.

-Gospodin Marić je jučer rekao da je spreman na razgovore o dodatnom spuštanju PDV-a za ugostiteljsku struku. Čekamo poziv u njegovo Ministarstvo-napominje Biljan.

Svjesni su da je Vlada puno pomogla s potporama, ali smatraju da treba naći održivo rješenje za pomoć sektoru.

-Već više od dvije godine tražimo porezno rasterećenje, naš sektor je u vrlo teškom položaju, dovedeni smo na rub egzistencije- dodaje dopredsjednik.

Osim sa svim nedaćama koji ih zadnjih mjeseci stižu, ugostitelji se bore i s nejednakim uvjetima.

Biljan napominje kako pandemija traje već 17 mjeseci , a cijelo vrijeme se apelira na Stožer da ih zovu na sastanke i da poštuju struku.

-Želimo da partnerski donesemo te nove mjere. Muče nas neujednačeni kriteriji za koje nemamo logično objašnjenje. Ja imam tri lokala, od kojih onaj u trgovačkom centru ne radi jer ne poslužuje slastice. Želimo odgovor na pitanje zašto ne mogu svi kafići raditi jednako – izjavila je Biljan.

Više od od 40 posti tvrtki čija je domicilna djelatnost ugostiteljska, još uvijek je u blokadi i stoji pitanje hoće li se ova situacija ikada popraviti.