Udruga darivatelja krvi osigurala prostor za darivanje krvi

Autor: Terezija Jerković Bjelajac 3/24/2016 9:52

Plemeniti čin darivanja krvi postao je sve više zastupljenim. Iako još nije dostiglo zapadnoeuropske standarde, vrlo je blizu. U Hrvatskoj se prikupi godišnje 38 doza krvi na 1000 stanovnika, dok je ta brojka u Europi čak 50 darivanja na 1000 stanovnika. S obzirom na brojne inicijative za darivanje krvi potrebitima, i u svrhu povećanja broja darivatelja, Grad Zagreb sastao se sa Udrugom darivatelja krvi kako bi im osigurao novi prostor za djelovanje. 

– Bio je razgovor u vezi osiguravanja prostora Udruge darivatelja krvi, kao jedine udruge takve vrste na području Grada Zagreba, koja je evo, prošle godine dobila nagradu od Medicinskog fakulteta za najveće dostignuće u prostoru humanosti i spašavanju ljudskih života…Evo dobili smo obećanje kao udruga koja se jedina bavi promocijom darivanja krvi, edukacijom klinaca od najmanje dobi, a sve u svrhu stvaranja nove generacije darivatelja krvi – izjavio je Tomislav Glušić, predsjednik Udruge darivatelja krvi.  

Udruga ima velik broj stalnih članova, ali i podršku brojnih involviranih institucija i zdravstvenih organizacija, koje su povezane sa darivanjem krvi i medicinom uopće. 

– Ono što treba zapravo reći je ne da su dečki samo jako angažirani u aktivnostima animiranja ostalih, nego su prvenstveno oni darivatelji krvi koji redovito daruju i koji su do sada puno puta svojom krvlju pomogli bolesnicima. I mi kao ustanova, i jednako tako i Hrvatski crveni križ, kao i transfuzijska ustanova podržavamo njihov rad jer oni svojim primjerom, ali i okupljanjem drugih zapravo kažu kako bi trebalo u Hrvatskoj razmišljati – rekla je Irena Jukić , ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. 

Nikada nije kasno početi darivati dio sebe za druge. Zalihe su, kažu stručnjaci, za sada odlične, iako broj krvnih grupa varira, pa bi neke trebalo nadopuniti, a nekih ima i više nego dovoljno. U svakom slučaju, Uskrs možemo dočekati mirno i spremno za sve moguće neprilike.