U Holdingu ‘zaboravili’ na račune političara

Tržnice nisu naplatile dug od gotovo 450 tisuća kuna za posljednje dvoje izbora

Autor: 1/24/2011 9:42

Tvrtka Zagrebački holding koja je u vlasništvu Grada Zagreba nije naplatila političkim strankama i predsjedničkim kandidatima korištenje štandova u vlasništvu podružnice Tržnice Zagreb. Tako samo za posljednje predsjedničke izbore i lokalne izbore nisu naplatili 447.708,92 kuna za svoje usluge. Nužno je napomenuti kako prema pravilniku, Tržnice ne odobravaju popuste niti mogu dati besplatno štand na korištenje.

-.-Saša Jokić-.-Prema ustaljenom običaju političari dođu s rješenjem Poglavarstva o dodijeljivanju lokacija te su na temelju toga dokumenta traže da im se besplatno daju štandoviPrema podatcima s kojima raspolaže portal Zagrebancija političari su uzimali štandove ali ih nisu plaćali. Iako se ne plaćenje ovih računi moralo vidjeti prilikom sastavljanja redovitih financijskih izvještaja nitko u Holdingu ili u podružnici Tržnice nije kontaktirao dužnike i tražio da podmiri dug.

U Tržnicamam tvrde da su poslali račune, no u strankama ističu kako nikakve račune nisu primili

Ostaje skroz ne razjašnjeno jesu li Tržnice ikada fakturirale račune za svoju uslugu. Naime, u Tržnicama tvrde da su fakture uredno izdane dok u političkim strankama tvrde da račune nikada nisu platili jer račune nikada nisu primili.

Kako nam je neslužbeno ispričala osoba koja je do nedavno bila visoko pozicionirana u Holdingu, dugogodišnja je praksa da se političarima računi pošalju ali ne naplaćuju. Tako je bilo i s Tržnicama.

Predstavnik stranka ili nezavisne liste bi došao u Tržnice s dozvolama za postavljanje štandova koje je izdavalo tadašnje Poglavarstvo. Na temelju te dozvole zatražili bi potreban broj štandova koje su im radnici Tržnica dostavili i montirali na željenoj lokaciji. Tržnice bi im poslale račun no kasnije bi stranke obišla osoba iz Holdinga koja bi im rekla da ne moraju te račune platiti. Na taj način su se stvarali dobri odnosi s političkim moćnicima.

-.-Saša Jokić-.-Prema podatcima portala Zagrebancija samo je Nadan Vidošević platio za korištenje štandova dok ostali kandidati imaju običaj ne plaćati Tržnicama za ovu usluguOvaj način korištenja gradske imovine funkcionira godinama, posljednji put bio je prije godinu dana za predsjedničke izbore. Naime, prema podatcima s kojima raspolaže portal Zagrebancija jedino je predsjednički kandidat Nadan Vidošević uredno Tržnicama platio štandove.

U Holdingu odugovlačili s odgovorom

Portal Zagrebancija nakon što je doznao za ovu praksu poslao je upit Holdingu u kojem se traži da se dostave podatci o dugovima za posljednje predsjedničke ali i lokalne izbore iz svibnja 2009. Upit smo poslali 10. studenog prošle godine, a nepotpun odgovor smo dobili tek 13. siječnja iako je zakonski rok za odgovor 15 dana.

U našem upitu tražili smo precizne podatke koliko je štandova koristio koji kandidat te koliko koji kandidat i stranka duguju. Umjesto traženih informacija dobili smo šturi odgovor: „Prema podacima koji su nam dostavljeni iz podružnice Tržnice Zagreb razvidno je da za najam štandova političke stranke i nezavisne liste za lokalne izbore u 2009. godini, predsjedničke izbore u I. krugu u 2009. i II. krugu u 2010. godini, duguju ukupno 447.708,92 kuna. Političkim strankama i nezavisnim kandidatima omogućit ćemo obročnu otplatu čiji će vremenski period ovisiti o visini duga. Ukoliko se u zadanom roku dug ne podmiri, poduzet ćemo odgovarajuće pravne mjere.“

U strankama zatečeni jer dug iz 2009. šalju žele naplatiti tek sad

Nakon što smo primili ovakav odgovor tražili smo pojašnjenje te da nam se dostave traženi podatci no do dana današnjeg nikakav odgovor iz Holdinga nismo primili.

-.-Saša Jokić-.- Iz predsjedničke kampanje Ive Josipovića ostao je dug od 50.000 kunaRazlog ovakvog ponašanja u Holdingu je kupovina vremena. Naime, kada su shvatili da znamo za postojanje dugova, odugovlačenjem su htjeli omogućiti nekim kandidatima da plate dugove. Zanimljivo je da je prvi dug podmirio SDP koji je za predsjedničku kampanju Ive Josipovića ostao dužan oko 50.000 kuna. Kako doznajemo ubrzo nakon što smo poslali u Holding poslali upit o dugovima u toj tvrtci, na čijem je čelu SDP-ovac Ivo Čović, kontaktirali su SDP i obavijestili ih o tome da se novinari raspituju o dugovima te da što prije podmire tu obvezu.

I ostalim dužnicima su krajem tjedna stigle obavijesti da duguju novac Tržnicama. U strankama su ostali zatečeni ovakvim dopisom te da uopće nisu znali da dug postoji. Praktički u svim strankama govore identično, da će dug platiti ukoliko se ispostavi da on doista postoji. No svi ističu jednu činjenicu da je neobično kako im se u 2011. šalju obavijesti o dugu iz 2009..