U Gračanima postavljena spomen ploča vojnicima

Autor: S.S. 12/15/2014 12:28

U organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista (HUVM), a pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba, u nedjelju 14. prosinca 2014., u sklopu manifestacije ‘Obilježavanje 100-te godišnjice početka I. svjetskog rata’, u spomen hrvatskim vojnicima iz Gračana poginulima u I. svjetskom ratu, otkrivena je spomen ploča.

Manifestacija se održavala u Gračanima od 8. do 14. prosinca 2014, a postavljanje spomen ploče koje je podržala Gradska skupština, iniciriali su stanovnici Gračana.

Ploča je postavljena u sklopu Župne crkve sv. Mihovil, a otkrio ju je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor.

– I. svjetski rat bio je najstrašniji događaj u 20. stoljeću u kojem je poginulo 65 milijuna ljudi. U tadašnjim Gračanima živjelo je 800 stanovnika, od kojih je 20 poginulo na ratištu. Kako bismo im odali dužno poštovanje i osigurali trajno sjećanje na njihovu žrtvu, Gradska skupština Grada Zagreba i ja osobno, podržali smo ovu inicijativu. Na nama je da sačuvamo i cijenimo svoju povijest, prenesemo to znanje generacijama koje dolaze, ali i da se na svakom povijesnom primjeru uvijek i iznova podsjetimo koliko rat razara pojedinca, obitelj i društvo u cjelini – kazao je ovom prilikom predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Osim HUVM-a u obilježavanje su se uključile i druge udruge s područja Gračana: HSPD ‘Podgorac’, Udruga ‘Falčak’, Udruga ‘Gračani’, DVD ‘Gračani’, ŠRD Gračani, Udruga lovaca Gračani, te OŠ Gračani.