U Dugom Selu puštene u rad dvije solarne elektrane

Autor: dugoselo.hr 9/30/2013 12:54

Ulaganje u obnovljive izvore energije je trend, ali i obveza koju je Hrvatske preuzela prilikom ulaska u Europsku uniju. Stoga ne čudi da se i na našem području javlja sve veći broj onih koji žele ulagati u ovakav vid proizvodnje energije.

Najsvježiji slučaj su dvije solarne elektrane, na lokacijama Zelinska 14, odnosno Kopčevečka 51, u vlasništvu tvrtke „M-solar“ Marka Majdandžića iz Dugog Sela.

Elektrane su svečanu puštene u rad uz nazočnost župnika župe Sv. Martina Dugo Selo vlč. Slavka Kresonje koji ih je ovom prigodom i blagoslovio, čelnih ljudi grada na čelu s gradonačelnikom Stipom Velićem te gostima iz HEP-a, HROTE i tvrtke Fotonapon koja je izvela radove prema izvedbenom projektu Ljube Majdandžića.

Svaka elektrana pojedinačno daje snagu od 10 kW, odnosno očekivana godišnja proizvodnja električne energije je cca 11.000 kWh, što je dvostruko više od prosjećne potrošnje jedne četveročlane obitelji. Višak struje prodaje se HEP-u, a kao nusprodukt dobiva se i topla voda za domaćinstvo. Ukupno ulaganje tvrtke „M-solar“ iznosi oko 400.000 kuna, a projekt bi se trebao isplatiti za šest godina.

Gradonačelnik Stipo Velić izrazio je potopru ovakvim projektima naglasivši da je preuzeta obveza Hrvatske da do 2020. godine barem 20% energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Žarko Majdandžić je naglasio da mu je želja da njegove elektrane, osim proizvodnje energije, imaju i edukativnu funkciju na način da ih slobodno mogu razgledati i upoznati se s načinom rada svi koji to žele, a posebna mu je želja da ih dođu vidjeti djeca iz škola i dječjih vrtića.