Transparentni beton-inovativni građevni materijal

Autor:: Dom2 7/13/2011 11:15

-.-Dom na kvadrat-.-Iako su originalno oblikovanje namještaja te opremanje interijera na jedinstveni način uvijek atraktivne teme, ništa manje važna su i postignuća u svijetu graditeljstva i građevnog materijala. Jedna takva inovacija je Litracon, izum mađarskog arhitekta Árona Losonczija.

Riječ je o svjetlopropusnom materijalu nastalom kombiniranjem staklenih vlakana i finog betona, a koji zbog takve strukture ostavlja dojam transparentnosti. Zbog svoje sitne građe, vlakna se stapaju s betonom, postajući njegovim sastavnim dijelom te tako stvaraju posve novu strukturu.

S obzirom da staklena optička vlakna nemaju negativnog učinka na dobro znanu otpornost betona, s Litraconom je moguće graditi i nosive strukture. Unatoč visokoj cijeni, materijal je vrlo popularan među arhitektima zbog veće čvrstoće i izdržljivosti u odnosu na staklo te osobine koju standardni beton ne posjeduje, a to je svjetlopropusnost. Godine 2004. od blokova prozirnog betona izgrađena su Europska vrata – instalacija visoka 4 metra u čast ulaska Mađarske u Europsku uniju.

Više o ovom materijalu pogledajte na stranicama Dom2.