Tragovi socijalizma u Zagrebu obuhvaćeni izložbom

Autor: Kristina Križić 3/14/2012 13:03

U utorak je u prostorijama Gradske skupštine otvorena izložba Zatvoreno/Closed mlade vinkovačke autorice, fotografkinje Marine Paulenke. Izložba se je otvorena u sklopu ciklusa Mladi umjetnici u Galeriji Kristofor Stanković.

-.-Prt Scr Jabuka TV-.-

– Odlučila sam dokumentirati zadnje krikove propalog socijalističkog društva, ostatke koje nemilosrdno lomi novo doba. Dolaskom korporacija, nestaju mali obrtnici, nestaju mali specijalizirani dućani, nestaju poslovi, struke, zanatlije. Mijenjamo se time i svi mi, olako shvaćamo svijet u kojem živimo, mislim da se tim tempom i sami prilagođavamo – objasnila je temu izložbe sama autorica.

Ideja projekta nije plakati nad minulim vremenima, već bilježiti mijene grada, a samim time i društva. Autorica je na ovom projektu radila pola godine, šečući gradom u kasnim noćnim satima i slikajući izloge koji svijetle noću.

– Fotografije tada postaju intimnije, aura prostora mirnija i toplija, a vrijeme kao da je stalo u toj dugoj ekspoziciji. Proces fotografiranja uvelike se sveo na istražvanje i upoznavanje grada, otkrivanje prošlosti – izjavila je Karla Pudar, kustosica izložbe.

Predsjednik Gradske skupštine, Davor Bernardić, otvorio je izložbu izjavivši kako je upravo prostor u kojem se izložba otvorila također jedno od ključnih mjesta u zagrebačkoj, ali i hrvatskoj povijesti.

– Veliko mi je zadovoljstvo predstaviti projekt mlade talentirane autorice. Ovo fotografije prikazuju kako je to nekada izgledalo. No, mi ne žalimo za prošlim vremenima, već samo konstatiramo kako je Zagreb nekada izgledao, a kako izgleda danas – rekao je Davor Bernardić.

Izložba je ostvarena u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a možete je pogledati do 22. ožujka.