TOMISLAV TOMAŠEVIĆ: ‘Ja odlučujem o tome koje će zastave na gradske jarbole!’

Hod za život, osim što je ove godine ostao bez potpore Grada Zagreba, uskraćeno im je i postavljanje zastava na gradske jarbole.

Koordinatori Hoda za život osudili su potez gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji nije dozvolio da se njihove zastave izvjese u Zagrebu, a u isto vrijeme centrom metropole vijore se one duginih boja koje najavljuju Povorku ponosa. Tomašević je stoga još jednom objasnio svoje razloge.

– Rekao sam da ću osobno biti pokrovitelj Zagreb Pridea, da ću osobno sudjelovati u Povorci ponosa, a s druge strane u našem izbornom programu, na temelju kojeg sam i dobio izbore, lijepo piše da će Grad Zagreb osigurati zakonski dozvoljene pobačaje u gradskim zdravstvenim ustanovama kao što je Sveti Duh. To je jedina bolnica u gradu koja ima kolektivni priziv savjesti. Ukoliko imate manifestaciju koja je direktno protiv tih ciljeva, kako bih ja mogao biti pokrovitelj te manifestacije – objasnio je gradonačelnik i poručio kako to ne ulazi u pravo na prosvjed ili slobodu govora.

– Hod za život održao se u Zagrebu bez ikakvih incidenata, no ja kao gradonačelnik ne mogu biti pokrovitelj onim manifestacijama koje su direktno protivne politici gradske vlasti. Postavljanje zastava na gradske jarbole simbolički je čin pokroviteljstva Grada Zagreba i ja odlučujem o tome, ja dajem suglasnost. Kada bi svi imalo pravo odlučivati o tome koje zastave staviti na gradske jarbole, pa kako bi to izgledalo – kazao je Tomašević.

Inače, Hod za život sredinom je travnja dobio pozitivno mišljenje Gradskog ureda za komunalne poslove o postavljanju zastava, međutim, konačnu je odluku na kraju donio sam gradonačelnik.