Tomislav Stojak: “Škola za život nije savršena, ali je šansa da naša djeca imaju bolji život”

Glavne promjene koje se najavljuju su manje količine bubanja činjenica, dok će u fokusu biti rješavanje problema.

Foto: Jabuka TV

U škole je konačno stigla godinama očekivana kurikularna reforma. Njome je zahvaćeno preko 150 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola, kao i njihovi roditelji i nastavnici. Takozvanu “Školu za život” i novine koje taj projekt donosi neki su dočekali raširenih ruku.

“Škola za život nije savršena, ali je šansa da naša djeca imaju bolji život u našoj državi, ali i globalnom svijetu”, izjavio je gradski zastupnik i predsjednik HNS-a Grada Zagreba Tomislav Stojak.

Ipak, ono što je na samom početku nove školske godine, koja bi trebala donijeti revolucionarne promjene u sustavu obrazovanja, ostavilo mrlju su izdavanja na koja su se požalili roditelji zagrebačkih srednjoškolaca. Naime, dok se Grad Zagreb hvali besplatnim udžbenicima i javnim gradskim prijevozom, ravnatelji većine srednjih škola traže stotinu pa i više kuna za, kako pravdaju, povećane troškove obrazovanja.

“Milijarda i pol kuna se izdvaja iz Gradskog ureda za obrazovanje. Ta sredstva bi trebala biti i više nego dovoljna da sve škole, i osnovne i srednje, kao i dječji vrtići, imaju dovoljno novca za svoj rad”, smatra Stojak.

Tomislav Stojak, gradski zastupnik, Foto: Jabuka TV

Jedan od zahtjeva učitelja i profesora, nositelja svih promjena, je povećanje plaća. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će, ako to ne odluči Vlada učiniti na razini cijele države, sam donijeti takvu odluku i pomoći barem zagrebačkim nastavnicima.

“Tako se ozbiljen stvari ne mogu raditi. Učitelji i profesori u cijelo državi, pa tako i u Zagrebu, zaslužuju veće plaće i bolji status jer nam jedino obrazovanje može pružiti šansu da ovaj grad i država u budućnosti budu puno kvalitetniji nego što jesu”, dodaje Stojak.

Za što uspješnije provođenje kurikularne reforme, 40 tisuća učitelja, nastavnika i stručnih suradnika pripremalo se kroz edukacije. Ono što su tamo naučili, sada će pokušati prenijeti na djecu i tinejdžere. Glavne promjene koje se najavljuju su manje količine bubanja činjenica, dok će u fokusu biti rješavanje problema. U školama će se primjenjivati različiti stilovi učenja, a učenici bi trebali savladati i proceduralna i konceptualna znanja.