Tomislav Stojak o mjesečnim naknadama članova vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora: “Previsoke su!”

"Mjesečne naknade članovima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora apsolutno su previsoke i u potpunom nesrazmjeru s aktivnostima koje obavljaju", smatra Stojak.

Foto: Zagrebancija.com

Manje naknade gradskih zastupnika i smanjenje iznimno visokih naknada vijećnika u gradskim četvrtima i mjesnim odborima teme su o kojima je na današnjoj konferenciji za medije u zagrebačkoj Gradskoj skupštini govorio gradski zastupnik Tomislav Stojak.

“Izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, koje sada implementiramo u gradske odluke i Poslovnik Gradske skupštine, ubuduće će gradski zastupnici na godišnjoj razini za svoj rad u Gradskoj skupštini moći dobiti najviše 16.000 kuna neto naknade, mjesečno 1333 kune. To je jedan od pozitivnih aspekata novih zakonskih odredbi, koje pozdravljam jer sam jedan od onih zastupnika u Gradskoj skupštini koji se godinama zalagao za manje naknade”, rekao je zastupnik Stojak na samom početku konferencije te upozorio na jednu paradoksalnu situaciju.

“Istovremeno imamo predsjednike vijeća gradskih četvrti koji će i nadalje iz gradskog proračuna dobivati mjesečnu naknadu oko 5300 kuna neto ili predsjednike vijeća mjesnih odbora s mjesečnom naknadom oko 2500 kuna neto! Tu su još i potpredsjednici i članovi vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora s mjesečnim naknadama, za što građani grada Zagreba godišnje izdvajaju gotovo 30 milijuna kuna”, upozorio je.

“Takva situacija je apsurdna, jer dok istovremeno govorimo o drugom po važnosti predstavničkom tijelu u Hrvatskoj, važnosti rada zastupnika u njemu i odlukama koje moraju donositi za dobrobit svih stanovnika Zagreba, s druge strane imamo vojsku jako dobro plaćenih vijećnika u četvrtima i mjesnim odborima koji, u većini slučajeva, bespogovorno izvršavaju naloge iz gradske uprave, čime su gradske četvrti i mjesni odbori u potpunosti izgubili svoju osnovnu svrhu, a to je da služe građanima svojih kvartova i pomažu im u poboljšanju uvjeta života u njima”, smatra gradski zastupnik.

“To moramo mijenjati, mjesečne naknade članovima vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora apsolutno su previsoke i u potpunom nesrazmjeru s aktivnostima koje obavljaju. To su gradske odluke i gradska odgovornost, te očekujem od novog saziva Gradske skupštine, novog gradonačelnika i nove gradske uprave da skupe hrabrost i nakon izbora krenu u radikalne promjene ustroja mjesne samouprave u Zagrebu”, poručio je Stojak koji je prije pola godine, točnije u listopadu 2020., predložio vrlo konkretan prijedlog promjene mjesne samouprave – smanjenje broja gradskih četvrti i mjesnih odbora, ali i radikalno smanjenje broja vijećnika koji se u njih biraju.

“Osam umjesto 17 gradskih četvrti, 82 umjesto 218 mjesnih odbora, 886 vijećnika umjesto dosadašnjih više od 1600! Kada bi na taj način smanjili broj gradskih četvrti, mjesnih odbora i broj vijećnika, uštedili bi građanima Zagreba od 19 do gotovo 30 milijuna kuna samo na naknadama za vijećnike, ovisno o visini naknade koja bi se odredila za njihove aktivnosti! Zašto tako ušteđene novce ne bi upotrijebili za nova dječja igrališta, uređenje školskih igrališta, šetnice, nove klupe u kvartovskim parkovima, parkove za pse, asfaltiranje ulica, bolju rasvjetu, vodovodne cijevi, uređenje vrtića i škola”, pita se zastupnik.

“Isto tako, funkcionalnim spajanjem pojedinih gradskih četvrti i mjesnih odbora mjesna bi samouprava u Zagrebu ojačala, imala veće ovlasti u uređenju kvarta i uključili bi građane u predlaganje i kontrolu svega što se radi u njihovom kvartu. Definitivno bi s manjim brojem gradskih četvrti i mjesnih odbora dobili učinkovitiju i kvalitetniju mjesnu samoupravu, a smanjenjem ionako previsokih vijećničkih naknada ostalo bi nam dovoljno sredstava za kvalitetne kvartovske projekte”, kazao je i za kraj poručio:

“Kako posljednjih tjedana u javnosti razni kandidati za gradonačelnika Zagreba govore o svemu i svačemu, nadam se da će pokoju pametnu izreći i o ovom pitanju. Ili će im i nadalje u fokusu njihovih kampanja biti „povijesno važne i bitne teme“ kao što su hakeri, parkinzi, plagijatori, Trnoružica, aktivisti, tramvaji na vodi…”