ŽELITE POSTATI TIMARITELJ? Onda valja znati da je to zahtjevan posao pun ljubavi i brige

Međunarodni dan timaritelja obilježava se na Svjetski dan životinja. Zoološki vrt Grada Zagreba, tom je prigodom, za sve zainteresirane posjetitelje pripremio posebne obilaske vrta, a glavni vodiči bili su upravo timaritelji, osobe koje brinu kako bi životinje imale najbolje uvjete

Međunarodni dan timaritelja obilježava se od 2015. godine, a zbog velikog doprinosa zaštiti i očuvanju životinja, njihov je posao nezamjenjiv. Dan, kada su oni u glavnoj ulozi, obilježen je u i Zoološkom vrtu Grada Zagreba posebnim edukacijskim šetnjama.

– Pokušavali smo posjetitelje približiti životinjama, a mogli su saznati i čime se timaritelji sve bave. Kad dođemo na posao, prvo provjerimo da li je sve u redu sa samim životinjama. Zatim se obilazi nastamba, prije nego što se životinje puštaju van. Nakon toga slijedi čišćenje i hranjenje. Dosta se vremena ulaže u sam rad sa životinjama, o timarenju i održavanju nastambi, koje se svakodnevno čiste – objasnio je Mirko Samardžija, timaritelj afričkih lavova u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Osim osiguravanja osnovnih životnih potreba životinja, timaritelji ističu kako je njihov posao izuzetno zahtjevan, a prema svakoj životinji odnose se s puno ljubavi i pažnje.

– Kako je s lavovima i većim životinjama zabavno, tako bude još zabavnije s manjima jer se s njima možete pomaziti. Svaka životinja je posebna na neki svoj način. Kod samih lavova je to jako odgovoran posao jer je vrlo zahtjevno i opasno, te nemate puno prostora za pogrešku. Morate biti skroz skoncentrirani na sami posao, kad ste gost u njihovoj nastambi, nije bitno radi li se o vanjskoj ili unutarnjoj – dodao je Samardžija.

Iako kod opasnijih vrsta moraju biti na oprezu, tijekom vremena stekli su povjerenje i ostvarili jedinstven odnos sa životinjama o kojima svakodnevno brinu.

– Životinje se nauče na vaš glas, miris i prepoznaju vas. Shvaćaju vas kao velike dobročinitelje jer znaju da će dobiti hranu u tom trenutku, tako da će vam se vjerojatno i približiti, a postoji mogućnost da ih i podragate i kažete kakvu lijepu riječ – nadodao je Samardžija, te istaknuo kako svoj posao ne bi mijenjao ni za što.