Svjetski poznati ulični umjetnici dolaze u Zagreb

Autor: Margarita Weisz 8/22/2014 14:26

Petu godinu za redom Zagreb postaje centar ulične umjetnosti jer se od 24. do 31. kolovoza u prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 održava Muzej ulične umjetnosti.

– Ove godine ugostit ćemo umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Bosne, Kine, Mongolije i Izraela, a imamo i tri interaktivna rada. Prvi je umjetnice Gaelle Gottwald koja će raditi instalaciju od plastičnih boca pod nazivom ‘Poruka u boci’ te će posjetitelji fotografiranjem i pisanjem poruke na fotografiji postati dio umjetničkog rada – objasnila je direktorica Muzeja ulične umjetnosti Ivana Vukšić.

– Instalacija ‘Poruka u boci’ podiže socijalnu i ekološku svijest, a time se podiže i grad Zagreb kao ekološki osjetljiva, uredna i mobilna metropola. Na kraju, ovo je i turistička promocija Zagreba – rekao je gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić.

Ove godine veći naglasak stavljen je na skulpture, instalacije i performanse te Muzej ulične umjetnosti sa zadovoljstvom najavljuje ostale interaktivne instalacije.

– Izraelska umjetnica Shahar je po uzoru na stare konceptualne umjetnike napisala pisane upute, a zainteresirani posjetitelji će izvršiti njezin rad. Kineski umjetnik Xu Wang će imati jedan veliki oslikan taksi, a posjetitelji će ga sami ispunjati – rekla je Vukšić.

Zadnji dan 31. kolovoza, kada će se Muzej ekskluzivno i otvoriti, posjetitelje će kroz Muzej voditi kustosica Vjekica Buljan.

– Vodstva su u 15, 16, 17 i 18 sati , Vladimir Dodig Trokut će imati performans u 17 sati, a ove godine je novitet i filmski program eksperimentalnih filmova iz cijelog svijeta. Program službeno završava koncertom grupe ABOP – istaknula je Vukšić.