SVIBANJSKE ŽRTVE: Obilježene 23 godine od raketiranja Zagreba

Draškovićeva, Stara Vlaška, Petrinjska, Zrinjevac, Križanićeva, Klinika za dječje bolesti u Klaićevoj i Hrvatsko narodno kazalište. lokacije su koje su prije 23 godine bombardirali pobunjeni Srbi, nakon poraza u vojno- redarstvenoj akciji Bljesak. Obitelji poginulih i danas se s tugom prisjećaju tih dana, a uz to ističu kako nisu zadovoljni načinom na koji ih tretira država.

Neke obitelji do dana današnjeg nisu dobile ni kune od države, nikakvu odštetu niti mirovinu. Nemaju nikakva prava kao civilne žrtve Domovinskog rata. Nisu dobili niti jedan cvjetić da polože na grob svojih poginulih- ukazala je na problem Marija Vražić, predsjednica Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Izmjene bi mogle nastupiti trećim Zakonom o braniteljima, čija se radna verzija trenutno priprema u Ministarstvu branitelja. No, usprkos najavama, nisu optimistični.

– Hoće li to ići na čitanje u Sabor ove godine, ne znamo. Ministar Medved je rekao da hoće, ali to je bilo rečeno i u prošloj Vladi, pa nije prošlo. Kažu da bi do studenog trebao Zakon ići na čitanje, no ja čisto sumnjam da će se to ostvariti- nadodaje Vražić.

Počast žrtvama u ime Grada Zagreba došla je odati zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavić Vukičević.

– Civilne žrtve, naši sugrađani, također su oni koju su položili svoje živote za našu Domovinu. U ime Grada Zagreba mogu reći da smatramo da je najmanje što za njih možemo učiniti da ih se na današnji dan prisjetimo i da s njihovim obiteljima položimo vijenac u spomen na tu njihovu civilnu žrtvu- izjavila je Jelena Pavičić Vukičević , zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Zagreb je 2007. godine, u spomen na ove nevine ljude, na križanju Draškovićeve i Vlaške ulice dobio Trg svibanjskih žrtava.