Svi bi htjeli biti kalif umjesto kalifa

Svakog petka čitajte novu kolumnu Političkog mazohista

12/4/2009 12:30

Iako se čini da su se zagrebački političari potpuno posvećeni predsjedničkim izborima u kojima pokušavaju progurati sami sebe ili svoje kandidate ispod površine je situacija sasvim drugačija. Bez obzira pobijedi li ili izgubi aktualni gradonačelnik predsjedničke izbore sve se stranke već spremaju za izvanredne izbore u gradu.

Ode li Milan Bandić na brdo iznad Britanca očekuju nas novi izbori za gradonačelnika, a ako nastavi stolovati u spomeniku kulture na Trgu Stjepana Radića vjerojatno će se potpuno neodrživa situacija sa Skupštinom ujedinjenom protiv njega razriješiti novim izborima za lokalni parlament.

Tin Banić-.--.-U SDP-u Željka Antunović, Ivo Jelušić i Davor Bernardić već obilaze stranačke ogranke i pokušavaju nagovoriti članove da im dozvole da svoje stražnjice smjeste u ispražnjen Bandićev stolac šefa zagrebačkog SDP-a.

Pritom Željka može računati na glasove članova vjernih Bandiću s kojim je, unatoč nepovjerenju i dugogodišnjoj netrpeljivosti sklopila pakt, Ivo ima podršku Zorana Milanovića, a mladac Bero pokušava stvoriti neki treći put. No, ni jedno od njih, osim možda Željke, nema neki pretjerani autoritet izvan stranke pa će se teško nametnuti biračima ako se budu morali natjecati za mjesto gradonačelnika.

Taštine, od kojih je Jelušićeva najveća (kako to već biva obrnuto proporcionalna visini) neće im dozvoliti da se bave samo strankom i kandidaturu prepuste nekom simpatičnijem pa bi se SDP-u mogla dogoditi izborna propast epskih razmjera.

HDZ-ov Jasen Mesić, pak, puna dva mjeseca razmišlja o strategiji za nove izbore, ali to ne smije reći jer bi mu Andrija Hebrang, koji ga privatno prilično simpatizira, jako zamjerio što se već sprema izraziti mu saučešće kada ga Bandić pobijedi.

Raspišu li se novi izbori za Skupštinu na HDZ-ovoj listi, ako je istinita informacija da je Jasen omilio Jadranki Kosor, sigurno neće biti likova poput Ćire Blaževića, Maria Zubovića i sličnih Sanaderovih podrepina.

Neovisni su s druge strane poprilično dezorijentirani – Tatjana Holjevac otkad Bandić ne kontrolira grad u potpunosti bludi naokolo kao duh kontese Klotilde Buratti i nema pojma što bi i kako bi.

Napuštaju je, navodno i neki klimoglavci koje je dovela u Vijećnicu i priklanjaju se agilnom predsjedniku HSLS-a Darinku Kosoru. Jačanje stranke, kada to već nije uspio napraviti na izborima, u talu s HDZ-om i HSS-om, Jacin rođak namjerava izvesti zavođenjem tuđih zastupnika.

Ljubavni zov već je navodno uputio Josipu Kregaru, Velimiru Srići i Zvonku Makoviću koje uvjerava da sami više nemaju nikakvih šansi. Kregaru, koji se još malo nećka nudi ne samo još jednu kandidaturu za gradonačelnika nego, navodno, i mjesto predsjednika zagrebačkog HSLS-a.

Uspiju li njihovi pregovori HSLS će postati druga stranka po snazi u Skupštini, a prije pola godine samostalno ne bi mogla prijeći ni izborni prag.