Sveta Nedelja proslavila Dan grada

„Zadovoljni smo sadašnjošću, ali okrenuti smo budućnosti.", rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Neovisno tko obnaša vlast, Sveta Nedelja oduvijek je bila sredina marljivih ljudi, radišnih poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednika. Za hrvatske pojmove ovo je uvijek bio relativno bogat kraj – na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, kojom je Sveta Nedelja obilježila svoj dan, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec. Rekao je da je aktualna gradska vlast osigurala poreznim rasterećenjima investicijski bum, jačanje svetonedeljskog gospodarstva i stabilno punjenje proračuna, koji i u ovim zahtjevnim trenucima odolijeva pritiscima i može pratiti nastavak javnih ulaganja u infrastrukturu.

„Zadovoljni smo sadašnjošću, ali okrenuti smo budućnosti. Stoga se posebno radujem potencijalu iskorištavanja geotermalne energije. Prilika je to da cijelu gospodarsku zonu snabdijevamo obnovljivom energijom i poduzetnicima u budućnosti osiguramo još stabilnije i sigurnije okruženje za rad“, rekao je Zurovec, naglasivši i ‘povijesnu investiciju’ Rimac grupe koja je, rekao je, ucrtala Svetu Nedelju na globalnu kartu automobilske i IT industrije.

„Želimo biti globalno prepoznati kao mjesto za biznis koje je otvoreno inovacijama, novim tehnologijama, različitim industrijama i ‘zdravim’ ulaganjima iz cijeloga svijeta“, poručio je Zurovec. Zajedno s gradonačelnikom Sinja Mirom Buljem potpisao je Povelju o prijateljstvu Svete Nedelje i Sinja.

Uz predsjednika RH Zorana Milanovića, sjednici je prisustvovao i izaslanik premijera RH zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec.

„Zadaća Zagrebačke županije je ravnomjerno razvijati svoje općine i gradove, želja nam je da sve naše sredine imaju standard življenja kakav je u Svetoj Nedelji. U protekle dvije pandemijske godine za bespovratne potpore našim gospodarstvenicima izdvojili smo 24 milijuna kuna. Gospodarstvo je generator razvoja i na tome tragu naši će gospodarstvenici, koji i pune naš proračun, imati našu punu podršku“, rekao je Kolarec. Naglasio je i zajedničko ulaganje Grada i Županije u novu školu i sportsku dvoranu u Strmcu.

„Omjer financiranja gradnje škole i dvorane je 50% Grad, 50% Zagrebačka županija“, podsjetio je zamjenik župana, dodavši i važnost sinergije lokalnih i regionalnih sredina s Vladom RH.

„Samo zajedništvom možemo ići naprijed“, naglasio je Kolarec.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović poručio je da ništa ne nastaje preko noći, već je to uvijek rezultat rada vrijednih ljudi i dobre uprave. Rekao je i da je Hrvatska ‘blagoslovljena geografijom’, a da u povlačenju europskoga novca može i mora bolje.

„Borite se za svaki euro, svaki koji nam ispadne iz ruke, a nije trebao, izgubljen je i teško nadoknadiv“, poručio je Milanović.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Đuri Kenfelji i Stjepanu Milardoviću. Nagradu Grada primili su Marijan Vojvodić, Stolnoteniski klub Sveta Nedelja, Judo klub “Sakura”, Ivica Vojvodić i Vokalni ansambl “Domenike”, dok je zahvalnica Grada za iznimnu hrabrost uručena Božidaru Jedvaju (suprotstavio se lopovu kod pljačke pošte u Bestovju).

                                     (ČLANAK NASTAO UZ SURADNJU SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM)