Sveta Kata, snijeg na vrata?

Danas slavimo blagdan Sv.Katarine

Prema katoličkom kalendaru danas je blagdan Svete Katarine, a imendan slave sve Katarine, Katice, Tine i svi s izvedenicama imena Katarina. Na današnji dan se prema pučkom kalendaru označavao i zadnji dan jeseni i početak zime, a poznata izreka ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’ jasno je davala do znanja da se u ovo vrijeme vremenske prilike naglo pogoršavaju.

Legenda kaže kako je Katarina bila izuzetno učena mlada djevojka plemenitog porijekla, vjerojatno princeza. Prosvjedovala je protiv progona kršćana pod rimskim carem Maksencijem, čiju je ženu i nekoliko vojnika obratila dok je bila zatočena, te obranila svoje tvrdnje kod najuglednijih učenjaka koje je car Maksencije pozvao da joj se suprotstave.

Rimski upravitelj Maksimin Daia htio je oženiti Katarinu,a  budući da ga je odbila, on je poslao 50 mislilaca da je uvjere kako Isus Krist nije mogao biti Bog jer je raspet na križu. No vjerujemo li u tu legendu, dama je svojim izvanrednim govorništvom i dobrim poznavanjem teologije i filozofije, uvjerila je tih 50 mislilaca da je Isus Bog i uspjela ih je također obratiti na kršćanstvo.

Priznala je da je svoje djevičanstvo posvetila Isusu Kristu, nakon čega je osuđena na smrt. Točak sa šiljcima kojim je trebala biti ubijena slomio se kada ga je dotaknula, stoga su odlučili odrubiti joj glavu.