FOTO: Janica Kostelić postala Zagrepčanka godine, Jakovu Sedlaru uručena Nagrada Grada Zagreba, a SDP-ovci i HNS-ovci se nisu pojavili

Dio sad već bivših zastupnika odlučio je bojkotirati ovu svečanu sjednicu Gradske skupštine jer smatraju da Sedlaru Nagrada nije trebala biti uručena zbog njegovog kontroverznog filma o Jasenovcu. Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović nazočila je svečanosti i predložila osnivanje Ureda hrvatske solidarnosti

Dobitnici Nagrade Grada Zagreba, Zagrepčanka godine i počasni građani Zagreba, Foto: Sarah Srdar Žiljak

Dan grada Zagreba slavi se koncertima, izložbama i procesijom kroz središte Zagreba, ali i svečanom sjednicom Gradske skupštine na kojoj su dodijeljenje Nagrade Grada Zagreba, kao i titula Zagrepčanka godine i povelje počasnog građanina.

– Nadam se da sam ovu titulu zaslužila i da ću svojim primjerom možda nekoga potaknuti da se potrudi u životu i da ustraje u onome što voli i uvijek vjeruje u sebe – rekla je Janica Kostelić.

– Ova nagrada je priznanje za sve rezultate koje sam postigao i jedna mi je od najdražih nagrada u karijeri. Imat će posebno mjesto u mojoj kolekciji – kaže Marijo Možnik.

Po posljednji put u skupštinske su klupe sjeli zastupnici iz zadnjeg saziva. Svečanu sjednicu ipak su odlučili bojkotirati zastupnici SDP-a i HNS-a koji su se od početka protivili prijedlogu da se Nagrada Grada Zagreba uruči Jakovu Sedlaru zbog kontroverznog filma o Jasenovcu. Ipak, Nagradu je Sedlar primio zahvaljujući skupštinskoj većini koja je njegov rad podržala.

– Vrlo sam sretan i ponosan. To je potvrda da ono što radim ima smisla. Prošla godina je bila zaista vrlo burna i uzbudljiva. Imao sam premijeru jedne kazališne predstave i šest filmova u cijelom svijetu, od Los Angelesa, New Yorka do Tel Aviva, Zagreba, Kosova. Volio bih da se ova godina ponovi u smislu produkcija i filmova koji su bili sjajno primljeni na mnogim stranama svijeta – ispričao nam je Sedlar s Nagradom Grada Zagreba u rukama.

Podrška Bandiću i od Kolinde Grabar – Kitarović

Ovoj svečanosti prisustvovala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović koja je ocijenila kako Zagreb ide u dobrom smjeru kojim treba i nastaviti.

– Poznati su mi projekti koje je izložio i planira gradonačelnik Milan Bandić. Oni su ambiciozni, ali ostvarivi programi za budućnost. Kao predsjednica uvijek ću rado, u sklopu svojih ovlasti, dati potporu svakom dobrom projektu, posebice kada on znači dobrobit za cijelu Hrvatsku – kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović.

No, uz sve urede koje grad ima, predložila je osnivanje još jednog – Ureda hrvatske solidarnosti.

– On bi mogao surađivati s brojnim zavičajnim društvima u Zagrebu, te usmjeravati i usklađivati suradnju Grada Zagreba s općinama i gradovima diljem Hrvatske, ali i izvan Hrvatske, gdje god žive Hrvati – pojasnila je.

Nagrade Grada Zagreba uručene su i Auto Hrvatskoj, akademiku Josipu Božićeviću, Dubravki Brezak Stamać, Mislavu Grgiću, Robertu Kolundžiću, Vladimiru Magiću, Božidaru Petraču, Dimitriju Popoviću, Krešimiru Rotimu, Ivanu Šikiću, Zagrebačkoj filharmoniji i Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga, dok su počasni građani postali Emilijo Marin i Alois Mock.