Sve više mladih žena oboljeva od karcinoma dojke

Autori: Margarita Weisz, FOTO: Jabuka Tv 10/17/2016 14:26

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU i ove godine tradicionalno obilježava mjesec listopad kao Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke. Edukativna i javnozdravstvena akcija ZASTANI održana je na Cvjetnom trgu.

Oko 2700 žena godišnje oboli od raka dojke, više od 1000 ih umire. Incidencija raste svugdje u svijetu, a nažalost ni smrtnost u Hrvatskoj nije u opadnju. Cilj akcije udruge Sve za nju pod nazivom Zastani je podizanje svijesti o važnosti prevencije i zdravih stilova života.

Prije svega slavimo prevenciju jer ne smijemo žene nagovarati na prevenciju isključivo govoreći o smrtnosti. Samopregled preporučujemo ženama već u 20-im godinama. To nije zamjena za liječničke preglede, ali istraživanja pokazuju da žene koje vrše samopregled redovite su i na drugim pregledima. Ultrazvuk je metoda prvog izbora za žene koje su mlade i potpuno je bezbolan – objasnila je tajnica udruge Sve za nju Ljiljana Vukota.

Nažalost, sve mlađe žene obolijevaju od raka dojke te je kontrolu, posebno za rizične skupine odnosno žene koje u obitelji imaju slučaj karcinoma dojke, potrebno provesti na vrijeme.

Ono u čemu se stručnjaci slažu je važnost izrade Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke.

– U ovoj godini krenuli smo s poticanjem zdravstvenih ustanova kako bi se pokrenuli i shvatili potrebu donošenja Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti kako bi izjednačili mogućnosti za liječenje u svim dijelovima Hrvatske – istaknuo je predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu Ivica Belina.

Liječenje može biti zaista dugotrajno, a oboljele žene više informacija mogu dobiti u Centru za psihološku pomoć Udruge SVE za NJU u kojem će uz korisne savjete dobiti i u teškom trenucima izuzetno važnu psihološku pomoć.