Studentski zborovi guše demokraciju!

Autor:: Maja Komljenović 5/10/2010 21:01

– Od kad je 1996. zakonom prvi put uvedena institucija studentskog zbora, kao tijela koje predstavlja studentsku populaciju, svjedoci smo neprimjerenih ataka HDZ-ovog pomlatka na studentsko predstavništvo i demokraciju – tim priopćenjem javnosti se obratila mladež HNS-a vezano za studentske izbore.

– Napominjemo kako je jasna i očita svrha studentskih zborova: oni su tu da guše studentsko predstavništvo, demokraciju i participaciju na način da služe kao poluga HDZ-ovoj vlasti koja će svaki studentski bunt i angažman koji im ne odgovara proglasiti nelegitimnim, budući da se odvija izvan okvira studentskih zborova – oštri su mladi HNS-ovci.

Traže hitno zakonsko reguliranje demokratskog funkcioniranje studentskih zborova i temeljitu izmjenu postupka izbora.

-.-Davor Javorović/PIXSELL-.-Predsjednik Studentskog zbora Ivan Bota iznenađen je napadom HNS-a i ne razumije čime je napad motiviran.

– Ne znam koliko su kolege upućene, no počevši s 2008. godinom Studentski zbor više nije pravna osoba. Pojednostavljeno rečeno, nemamo žiro-račun i novac proračuna ne možemo koristit u privatne svrhe. Za odobravanje i financiranje projekata potrebna je suglasnost Senata Sveučilišta. Dakle, Sveučilište je to koje novce isplaćuje na račun projekata, ne studentski zbor. Rezultati natječaja za projekte su transparentni, a po odobravanju financiranja projekata počinje trotjedni rok za prigovore. Tako svi oni koji smatraju da su zakinutima imaju šansu požaliti se.

Zbor priznaje da troši 150 000 kuna na telefon

– Istina je da Zbor toliko potroši, no uzmemo li u obzir da u Zboru sjedi 50 ljudi, ta brojka se ne čini nerazumnom. U tu cijenu ulazi i nabava aparata, mjesečno sto kuna po članu, pdv i pretplata, a važno je napomenuti da je prošle godine u našim prostorima djelovao i ‘Program poticanja tehnologijskih istraživačko-razvojnih projekata TEST’ koji je također koristio naš Internet i telefon. Želim istaknuti da su za mog mandata troškovi poslovanja Zbora smanjeni za 70 posto – iznosi Bota na pritužbe da Zbor troši čak 150 000 kuna godišnje na telefoniranje.

U Zboru sjede osobe različitih političkih uvjerenja

-.-rijekadanas.com-.-Bota oštro negira da je Zbor poligon mladeži HDZ-a:

– Ne razumijem čime je motiviran ovaj istup HNS-a. U Studentskom zboru sjedi 50 pojedinaca različitih političkih opredjeljenja. Ima mladeži svih stranaka, simpatizera, ali i osoba koje su potpuno apolitične. Članovi Studentskog zbora su, naglašavam, neposredno odabrani od strane studenata i tu politika nije imala nikakvog utjecaja. Ako HNS-ovci iznose takve optužbe, trebali bi ih potkrijepiti valjanim dokazima.

Bota je, podsjećamo, do prije godinu i pol bio član HDZ-a, ali je nakon izbora za predsjednika Zbora zamrznuo članstvo. Ipak, utjecaj svoje stranke na rad Zbora uporno negira.

Za kraj, Bota se slaže da je pred njim, čiji mandat traje do 1.10., ali i pred budućim članovima Zbora, lavovski posao.

Provedba bolonjskog procesa, poskupljenje domova, menze, samo su neki od problema zagrebačkih studenata. Kako bi se utišali napadi na studentski zbor i tvrdnje da Zbor financira svoje, privatne projekte, Bota je uložio prijedlog da se financiranje studentskih projekata potpuno odvoji od Studentskog zbora.

Ako prijedlog ne zaživi za vrijeme njegovog mandata, apelira na buduće članove Zbora da ozbiljno razmotre tu ideju i stanu na kraj špekulacijama o Zboru.