Staračka dalekovidnost postaje prošlost

Laserska korekcija vida

Autor:: R.I. 1/28/2011 17:44

Jedna od posljedica starenja i slabljenja vida je smanjena mogućnost izoštravanja slike na blizinu. Presbyopia („staračka dalekovidnost“) se počinje javljati u ranim četrdesetim godinama sa simptomima otežanog fokusiranja slike pri radu na blizinu, zamućenosti slike, brzim umorom očiju pa čak i glavoboljom. Postupno smanjivanje mogućnosti fokusiranja slike na blizinu je prirodan, fiziološki proces koji se ne može izbjeći, a događa sa povećanjem životne dobi. Proces slabljenja akomodacije završava otprilike u šezdesetoj godini i tada osobama koje dobro vide na daljinu za čitanje treba dioptrije +3.00.

-.-Zagrebancija-.-Laserska korekcija vida

Zahvat traje 10-ak minuta

Do sada su uobičajeni načini korekcije vida u takvim slučajevima bili nošenje naočala ili eventualno kontaktnih leća. Međutim laserske korekcije vida su kirurški daleko jednostavnije i omogućuju brži oporavak. Zahvat traje 10-ak minuta s time da je rad samog lasera na oku 20 sekundi. 

“Intractor” postupak izvodi se uz pomoć femtosecond lasera čija zraka prodire u srednji dio rožnice (bez otvaranja ili rezanja rožnice) gdje u predjelu zjenice radi 5 malenih krugova različite veličine (nevidljivih prostim okom ili običnim oftalmološkim povećalima) koji mijenjaju jakost samo centra rožnice tj. ključnog dijela za vid na blizu.

Zahvat se izvodi ambulantno i pacijent pola sata po zahvatu može ići kući, a prvi efekti operacije vidljivi su već nekoliko sati po operaciji. Obzirom da je zahvat minimalno invazivan za oko, pacijentima se već sljedeći dan vraća mogućnost čitanja na blizinu, a zbog specifičnog djelovanja na samo dio rožnice, zahvat gotovo da i nema utjecaj za vid na daljinu, čak je primijećeno da zahvat kod nekih osoba malo popravlja i vid na daljinu.

-.-Zagrebancija-.-Laserska korekcija vidaNa svijetu danas postoji 20-ak takvih lasera

Hrvatska klinika „Svjetlost“ je pionir u uvođenju ove revolucionarne tehnologije na području cijele jugoistočne Europe i šire. Klinika Svjetlost navedeni laser nabavila koncem prošle godine, već je uspješno obavljeno 20-ak operacija u proteklih mjesec dana na svekoliko zadovoljstvo pacijenata.

Na konferenciji za novinare imali smo priliku upoznati i prve pacijente operirane novom metodom. Gđa. Neda Jakić (obrtnica rođ. 1963.) prvo oko operirala je sredinom 12. mjeseca, a 27. siječnja operirano joj je drugo oko. Osim nje predstavili su se i gosp. Bojan Todorović (policijski djelatnik rođ. 1957.) i gosp. Tomislav Perić (voditelj kladionice rođ. 1953.). Svi su oduševljeni rezultatima operacije.