Stanovnici Jakuševca blokirali novu, produženu liniju ZET-a

Autor: Ivana Keleš, FOTO: www.zagreb.hr 12/31/2015 13:29

Stanovnici Jakuševca blokirali su novu, produženu autobusnu liniju Zagrebačkog električnog tramvaja, 295 Zapruđe-Jakuševec- Zapruđe, koja je rano ujutro puštena u promet, a trebala je povezivati Zapruđe s novoizgrađenim naseljima istočno od Sarajevske ulice i Jakuševcem. Predstavnik Vijeća Mjesnog odbora Ratko Bedeković rekao je kako predviđena linija ne obuhvaća stanovnike Kamenarke, kojih ima jako puno. Također, problem je što i nova trasa prolazi privatnom parcelom.

– Ovo je privatni put u privatnom vlasništvu i autobus ne može prometovati ovuda. Ulica je zbog uvođenja nove autobusne trase proglašena jednosmjernom, to nije ono što smo mi zahtijevali – poručio je  Bedeković. Dodao je i kako Vijeće Mjesnog odbora već četiri godine traži zasebnu autobusnu liniju, no nije im se željelo izaći ususret.

– Početkom listopada ove godine došao je novi dopis iz Gradskog ureda za promet, gdje je zbog djelatnika ZGOS-a, Čistoće i Zrinjevca koji rade na odlagalištu predloženo da se produži linija 295 Zapruđe-Jakuševec-Zapruđe – naglasio je Bedeković.

Bandić: Autobusi će voziti putem kojim žele građani

Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je liniju pustio u promet, pokušao je smiriti situaciju i pronaći rješenje.

– Bus neće voziti dok se ne postigne konsenzus s građanima – rekao je Bandić napomenuvši kako će autobus voziti putem kojim žele građani.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet kažu kako stanovnici Jakuševca imaju pravo braniti svoju ulicu i zahtijevati promjene te su najavili i kojim putem će nova linija prometovati.

– Autobus će uz predviđenu trasu, sada raditi mali krug kako bi zadovoljio potrebe stanara Kamenarke i svih pobunjenih stanovnika – rekao je Alan Ordulj, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. Dodao je kako će radi sigurnosti u promet prvo pustiti minibus, a kasnije će se promet odvijati izmijenjenom linijom koju su zahtijevali građani.

Dužina trase odmah povećana na 8,5 kilometara

Kako bi se uvjerio da su tražene preinake i napravljene, zagrebački gradonačelnik ponovno će poslijepodne otići na Jakuševac i obići trasu produžene linije 295.

Naime, nakon današnjih korekcija na dijelu trase, linija će, umjesto ranije planiranih 11, imati 16 stajališta, a povećana je i ukupna dužina sa 6,5 na 8,5 kilometara.

Podsjetimo, prvi autobus iz Zapruđa polazit će radnim danom u 5 sati i 15 minuta, a u najvećim prometnim opterećenjima kretat će u prosjeku svakih 30 minuta. U dane vikenda linija je usklađena s potrebama posjetitelja Sajma automobila.