Spektakularna vježba GSS-ovaca na Sljemenu

11/21/2009 17:31

-.-Davor Hranjec-.-Ovako je danas izgledala redovita zimska vježba zagrebačke Gorske službe spašavanja, kojom se simuliralo spašavanje skijaša sa zaustavljene sjedežnice.

>> POGLEDAJTE FOTOGALERIJU SPEKTAKULARNE VJEŽBE NA SLJEMENU

Riječ je o situaciji koja je svim skijašima barem jednom prošla kroz glavu. ‘Što ako žičara stane? Što ću tada? Do dolje ima barem deset metara!’

Odgovor smo dobili danas gledajući zagrebačke GSS-ovce kako potpuno smireno vise sa stupova žičare te se koloturom i sistemom karabina kreću prema sjedežnici. Teško je bilo ne osjetiti nelagodu vidjevši GSS-ovce u punoj opremi kako vise na čeličnoj sajli 15-ak metara od zemlje.

Strah od visine koji gaji većina ljudi kod ovih uvježbanih profesionalaca ne postoji. Pokazali su to velikom brzinom izvođenja vježbe. Cijela akcija spašavanja od početka do kraja nije trajala dulje od 10 minuta, a cijeli prizor je bio uistinu spektakularan. Nakon što su se ljestvama popeli na stupove žičare, spasioci su se osigurali sistemom karabina te se metalnom koloturom spojili na čeličnu sajlu kojoj su zatim polagano klizili prema sjedežnici. Dolaskom do sjedežnice osigurali su unesrećenu osobu takozvanom ‘pelenom’ (komadom opreme koju spašavana osoba veže oko struka), nakon čega su je sigurno spustili špagom na zemlju.

Danas prikazana vježba obavezna je za sve GSS-ovce koji namjeravaju dežurati na Sljemenu u skijaškoj sezoni. Osim akcije spašavanja skijaša, danas je održana i vježba prve pomoći kojom su se uvježbavali postupci saniranja različitih vrsta ozljeda.

-.-Davor Hranjec-.-Zagrebačka stanica GSS-a broji 65 članova, od kojih su svi redom volonteri. Na pitanje treba li se služba  profesionalizirati, pročelnik zagrebačkog GSS-a Rober Erdhardt odgovara:

– Niti govora! Da to želimo, bez problema bi se već danas mogli priključiti nekoj službi i primati stalnu plaću. Mi to ne želimo. Novac nije razlog zašto se bavimo ovim poslom. Cijenimo svoju neovisnost i smatramo da je trenutni način funkcioniranja ujedno i najbolji.

Zagrebački GSS sljedeće godine slavi 60 godina svojeg postojanja. Kod primanja novih članova tradicija nalaže da nove spasioce mogu predložiti isključivo već postojeći članovi. Poziv novom članu smatra se izuzetnom čašću jer podrazumijeva da je navedena osoba izuzetni alpinist ili speleolog.

Ovim putem svim izletnicima, planinarima i skijašima možemo slobodno poručiti: Nalazite se u najboljim mogućim rukama!

Piše: Filip Kordić