SP U18 hokej: Unatoč poraza, Hrvatska se u petak bori za zlato

Prvi poraz Hrvatske na prvenstvu te je sad potrebna pobjeda nad Španjolskom

Press materijal

Hrvatska juniorska hokejaška reprezentacija doživjela je prvi poraz na prvenstvu, u utakmici koju nisu odigrali sukladno mogućnostima i očekivanja. Bolja je bila Kina rezultatom 3-2 (0-2, 1-0, 2-0).

Unatoč porazu, Hrvatska još uvijek može do zlata. Potrebna je pobjeda nad Španjolskom u petak.

Hrvatski hokejaši smireno su otvorili utakmicu s Kinezima i u potpunosti dominirali cijelu prvu trećinu. Prvi gol za Hrvatsku u 6. minuti postigao je kapetan Patrik Dobrić na asistenciju Mavra Polonija. U 13. minuti Patrik postiže i drugi pogodak za Hrvatsku na asistenciju Filipa Vragolovića, a hrvatski juniori priveli su prvu trećinu kraju s rezultatom 2-0. Nakon toga, evidentno su igrački pali. U 26. minuti utakmice i s igračem manje, kineski napadač Jing Wang smanjuje na 1-2. Uslijedila su brojna isključenja s obje strane; Hrvatska je u drugoj trećini imala čak pet isključenja i to u dva navrata po dva igrača manje što je dodatno unijelo nervozu i ritam je bio razbijen. Srećom po Hrvate, Kinezi nisu uspjeli iskoristiti prednost.

Press materijal

U zadnjoj trećini nastavila se dominacija Kineza, ali i hrvatska isključenja – čak šest. Svemu su doprinijele i određene sudačke odluke. Kinezi zabijaju za izjednačenje u 51. minuti, gol postiže Ruinan Yan, a u 57. za konačnu pobjedu zabija Zhengzhong Song.

«Ušli smo organizirano u utakmicu i imali dobar ritam. Ne bi htio sad previše o sucima govoriti no bilo je loših sudačkih odluka koje su nam razbile tempo. Ispalo je da smo i jedni i drugi igrali protiv sudaca, a ne međusobno» rekao je glavni trener Alan Franjković.

No, Hrvatska ovisi sama o sebi, kaže Franjković: «Sutra nam slijedi dan odmora i u petak ujutro samo rasklizavanje, a onda navečer moramo skupiti glave i odigrati najbolje što možemo. Pobjeda protiv Španjolske nam osigurava povratak u grupu A».

Press materijal

U preostale dvije utakmice trenutno vodeća Španjolska u izjednačenoj utakmici pobijedila je Nizozemsku 4-5 (0-2, 2-1, 2-2) i osigurala važna tri boda. Island je izgubio od Srbije 1-5 (0-3, 1-2, 0-0) i za sada i dalje drži zadnje mjesto koje vodi u niži rang natjecanja – Diviziju III Grupu A. Srbija je ovom pobjedom napravila važan korak prema ostajanju u Diviziji II Grupa B.

U četvrtak je slobodan dan, a u petak su na rasporedu odlučujuće utakmice. Hrvatska igra sa Španjolskom u 20:00; Srbija i Kina igraju u 13:00 i Nizozemska i Island u 16:30.