Slavko Burda: Knjige koje izdaje Zajednica Ukrajinaca posvećene su ukrajinskim braniteljima

Povodom međunarodnog parlamentarnog samita Krimske platforme, posebno je bio održan susret ukrajinskih organizacija Srednje i Istočne Europe, pod pokroviteljstvom Svjetskog kongres Ukrajinaca

Slavko Burda, hrvatski Ukrajinac, predsjednik je Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva Kobzar Zagreb. Od samoga početka u društvu su djelovale razne sekcije, a najbrojnije su bili glazbena, literarna i folklorna. Inače, prva ukrajinska organizacija u Hrvatskoj, Ukrajinsko društvo Prosvjeta organizirano je 1922. godine u Zagrebu. a ove su godine proslavili stotu obljetnicu osnivanja Prosvjete. Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo Kobzar izdaje brojne zbornike i knjige o Ukrajincima koji su se doselili u Hrvatsku.

Neki od znanstvenih članaka u navedenim zbornicima, uključuju i radove o sudjelovanju Ukrajinaca u Domovinskom ratu. Doseljenja Ukrajinaca na prostor Hrvatske te Bosne i Hercegovine seže 120 godina u povijest. Izlazi novo i dopunjeno izdanje knjige Sergeja Burde Povijest ukrajinskog naroda od pretpovijesti do 2022. godine. Prvo izdanje knjige tiskano je 2009. godine. Peta knjiga Ukrajinci Hrvatske: materijali i dokumenti, kao i knjiga Povijest Ukrajine posvećene su ukrajinskim braniteljimaOsim toga, izdaju i časopise koji se mogu preuzeti u digitalnom obliku poput časopisa Slovo Kobzara i Vjesnika ukrajinske zajednice u Hrvatskoj.

Slavko Burda je objasnio kako kulturno društvo Ukrajinaca nosi ime po književnom djelu velikog ukrajinskog pjesnika, slikara i humanista Tarasa Ševčenka. U sklopu Dana ukrajinske kulture održana je prezentacija pete knjige Ukrajinci Hrvatske, položen je vijenac na spomeniku Tarasu Ševčenku u Ukrajinskoj ulici u naselju Travno u Novom Zagrebu. Uz to, održana je izložba slika ukrajinskog akademskog slikara i koncert kvarteta banduristkinja.

 

Povodom međunarodnog parlamentarnog samita Krimske platforme, posebno je bio održan susret ukrajinskih organizacija Srednje i Istočne Europe, pod pokroviteljstvom Svjetskog kongres Ukrajinaca. Govorilo se o potrebi za borbom protiv dezinformacija koju šire ruski propagandisti te osuda kršenja ljudskih prava i zločina te zagovaranje međunarodnog suda za zločine Ruske Federacije na području Ukrajine. Razgovarali su i tome da bi Hrvatski sabor trebao priznati Holodomor u Ukrajini 1932.-1933. godine kao povijesnu činjenicu i osuditi kao čin genocida nad ukrajinskim narodom. Burda je iskazao veliku zahvalnost Vladi Republike Hrvatske i Hrvatskom saboru na humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini i pomoći pruženoj ukrajinskim izbjeglicama.