Šišmiši u KBC Sestre Milosrdnice

S obzirom na vegetaciju Grada Zagreba, blizinu velikih šuma i tendenciju šišmiša da svaku duplju naprave svojim domom, nisu neuobičajeni za ovo područje.

Kao što je Ljeto na Strossu postalo tradicionalno, tako su postali tradicionalni i Šišmiši u bolnici. Šišmiši su ponovno došli u vizitu ovog kolovoza u prostorije KBC-a Sestre Milosrdnice u Draškovićevoj ulici. Kako bismo bolje upoznali naše male posjetitelje otišli smo u ZOO Grada Zagreba na razgovor s veterinarom zaduženim za njihovu rehabilitaciju i vraćanje u prirodu.

S obzirom na vegetaciju Grada Zagreba, blizinu velikih šuma i tendenciju šišmiša da svaku duplju naprave svojim domom, nisu neuobičajeni za ovo područje.

Šišmiši su predmet brojnih strahova i stigmi pa nam je dr. vet. med. Boras pojasnio koji su strahovi opravdani, a koji predmet ljudske mašte.

Kao što vrijedi za većinu životinja na našem području – više se oni boje nas nego mi njih. Iz tog razloga bismo trebali ipak razmišljati kako ostvariti što bolji suživot sa šišmišima.

Odličan suživot sa šišmišima potencijalno bi značio smanjenje prašenja i manje borbe protiv insekata i ostalih nametnika koji nas muče ljeti. Šišmiši su krhke životinje tako da u rijetkim slučajevima kada se s njima sretnemo trebamo biti oprezni.

Kako smo se priviknuli na golubove, vrapce, lastavice ili vrane tako bismo mogli i na šišmiše koji su veoma korisni za naš ekosustav pa im tako i pomoći u onim mjesecima kada to možda sami ne mogu ili im manjka opcija.

Za informacije kako napraviti nastambu za šišmiše te više o njima možete posjetiti stranicu Zoološkog vrta Grada Zagreb.