Sinjska alka u svibnju seli u Vukovar

Prvi put nakon 1946. godine, Sinjska će se alka održati izvan Sinja. Prema odluci skupštine Viteškog alkarskog društva čast organizacije alke pripast će Vukovaru

http://www.visitsinj.com/

Sinjska alka u svibnju seli u grad Vukovar. Potvrda je to velikog prijateljstva između Sinja i Vukovara, ali i grada Zagreba koji će svojim doprinosom pomoći u organizaciji ovog događaja.

– Ovo je prvi put da se ovaj događaj odvija voljom naroda, a ne voljom politike. Voljom ljudi koji vode Viteško alkarsko društvo u Sinju, grad Sinj i grad Vukovar. Na tragu Domovinskog rata, branitelja i veza koje nas povezuju, krenuli smo pričati jednu priču o zajedništvu i tu nam je Grad Zagreb potpora, kruna u cijeloj toj priči – rekao je Ivan Penava, gradonačelnik grada Vukovara.

Alka se tri puta održala van Sinja, i to 1832. u Splitu., 1922. u Beogradu i 1946. u Zagrebu.

– To je čast Vukovaru, čast Zagrebu, čast svakom Hrvatu i onom čovjeku koji ovu zemlju osjeća svojom. To je mali znak pažnje za Vukovar – simbol hrvatskog otpora i grad heroj – izjavio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba

Svečana Alka u Vukovaru neće remetiti redovno 302. izdanje viteške igre na trkalištu u Sinju, a gradonačelnik Bandić osim pomoći pri organizaciji, obećao je i financijska sredstva za obnovu vukovarskog vodotornja.

– Uručit ću gospodinu Penavi zaključak na 500 tisuća kuna za vodotoranj u Vukovaru kojim će se Grad Zagreb, na simboličan način, uključiti u njegovu obnovu.