Sindikati započeli kolektivne pregovore sa ZET-om

Sindikati Zagrebačkog holdinga i dalje ne odustaju od borbe za svoja prava. Pokrenuto je preko 2000 tužbi na Općinskom radnom sudu u Zagrebu, te traže ostavku predsjednice uprave Zagrebačkog Holdinga Ane Stojić Deban. ZET koji je po novome izdvojen iz Zagrebačkog Holdinga započeo je kolektivne pregovore sa sindikatima.

– Jučer smo dobili od direktorice ZET-a prijedlog da se pokrene procedura kolektivnih pregovora vezanih uz izdvojeno društvo Zagrebački električni tramvaj. Od predsjednice uprave Zagrebačkog Holdinga dobili smo 22.siječnja upit da se formira pregovarački odbor i da joj se pošalju potrebni dokumenti vezani za kolektivne pregovore – navodi Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET.

Visina troškova za sudske postupke procjenjuje se na 2 milijuna kuna. Iz Sindikata navode kako će troškove snositi vrh uprave Zagrebačkog Holdinga, te kako su nezadovoljni netočnim informacijama koje je Stojić Deban iznosi u medijima.

– Prvo je rekla da ima samo 5 tužbi, a mi imamo između 2000 i 2500 pokrenutih sudskih postupaka. Zatim je rekla da je postojao skoro pa dogovor između sindikata i Milana Bandića u vezi božićnica, što svi možemo demantirati. Nikakvog dogovora nije bilo – tvrdi Jović.

Sukladno članku 99. kolektivnog ugovora, radnici ostvaruju i pravo na regres u visini osnovice od 2884,87 kune. Ako ne dođe do isplate, iz Sindikata navode kako će ponovno doći do sudske tužbe.