Sindikat znanosti organizirao prosvjedni skup ‘Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni‘

Sindikat znanosti organizirao je prosvjedni skup ‘Mladi u znanosti – visokoobrazovani, nisko plaćeni. Poručili su kako neće dopustiti da se sustav znanosti i obrazovanja opet zanemari.

“Ono što je nažalost činjenica je da naš sustav posljednjih 15 godina doživljava svojevrsnu degradaciju. To primarno gledamo kroz prizmu plaća. Od 2009 do danas dolazite do jasnog zaključka da su neke plaće u sustavu znanosti i visokom obrazovanju jako zaostajale za plaćama u privredi. To govori o prioritetima u našem društvu, govori nešto o prioritetima naše politike”, rekao je Matija Kroflin, glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Dodao je da šalju poruku donositeljima odluka da je znanost bitna i da je znanost temelj društva. “Ključni temelj znanosti su upravo mladi zaposlenici, mladi ljudi koje u ovom trenutku s ovim plaćama ne možete privući u sustav. Ako ih privučete, ne možete ih na ovaj način s ovim materijalnim uvjetima zadržati u sustavu. Bez mladih budućnost znanosti je vrlo upitna, bez znanosti naša je budućnost neizvjesna”, poručio je Kroflin.

Istaknuo je kako je kriza s rastom cijena pogodila i znanstvenika te je pozvao članstvo sindikata na potporu da skupa pokažu javnosti da društvo bez znanosti i kvalitetnog javnog sustava nema budućnost.

“Sutra imamo novi krug pregovora o osnovici. Vlada je s pregovorima spojila i priču oko novog sustava koeficijenata. Rast osnovice koji nam je ponuđen je 3 posto što nije prihvatljivo nikome ovdje, ni Sindikatu ni javnoj službi. Ono što očekujemo sutra je da će rast osnovice ipak biti dignut na nešto veću razinu. Međutim, ključ za nas, a i za većinu drugih sindikata u ovom trenutku nije rast osnovice, već su to upravo te nove uredbe koje dolaze temeljem novog Zakona o plaćama. Ono što se nama u tim uredbama potencijalno sprema je neadekvatan rast asistentskih plaća, najnižih plaća na znanstvenim radnim mjestima, a još veća prijetnja da će najviše radna mjesta ostati zanemarena”, objasnio je Kroflin.

Upozoravaju kako plaće u sustavu visokog obrazovanja zaostaju za drugim sektorima. U ovom trenutku smo i dalje pristojni, ali ako vidimo da će stvari idućih tjedana izgledati ponovno loše, onda više nećemo biti ni pristojni ni afirmativni, zaključili su iz Sindikata znanosti.