Šestinske pralje dobit će svoj spomenik

Autor: Leonarda Lujić 10/29/2015 9:20

Samo se rijetki Šestinčani sjećaju dana kada su sljemenski potoci bili mjesto pranja rublja zagrebačkoj gospodi i obrtnicima. Šestinske pralje prikupile bi rublje u gradu i prale ga na točno određenom mjestu na potoku, koje je bilo samo njihovo. Pralo se u gornjim tokovima, gdje je voda čišća, a najviše pralja bilo je iz Šestina, upravo zbog blizine grada.

– Šestinske pralje su posebne jer čuvaju tradiciju Grada Zagreba. Svima je poznata uzrečica ‘beli Zagreb grad’. To je zato jer su pralje prale rublje svim Zagrepčanima – ispričao je tajnik Udruge za očuvanje Šestina Kruno Vuk.

Napretkom tehnologije i pralje su polako nestajale.

– Pralje su postojale još do kraja 60-ih. Moja je baka prala do kraja 70-ih, ali to je tada već bila rijetkost. Urbanizacija i perilica rublja učinile su svoje i pralje su se izgubile – prisjetio se Vuk.

Zahvaljujući ambicioznim Šestinčanima sjećanje na šestinske pralje ostat će zauvijek sačuvano.

– Udruga si je dala zadatak postaviti spomenik pralji upravo na mjestu gdje su i one prale i tako očuvati sjećanje na njih. Uz njih postavit ćemo i mlin, jer su pralje bile uz mlin. Nadamo se kako će to biti dobro za turizam Grada Zagreba – izjavio je tajnik Udruge za očuvanje Šestina.

Koje još znamenitosti kriju Šestine?

Uz spomenik šestinskoj pralji, koji će biti visok preko dva metra i izliven u bronci, u Udruzi za očuvanje Šestina nastoje i od stare škole napraviti etnomuzej. No, Šestine kriju još znamenitosti, koje bi mogle biti posebno atraktivne turistima.

– Imamo šestinsku crkvu koja je sama po sebi spomenik, spomenik dr. Anti Starčeviću, Kumlerov dvorac i Kraljičin zdenac što bi moglo postati turistička atrakcija. Sada turistički autobus ide samo do Mirogoja, ovako bi trebao produžiti do Šestina – predložio je Vuk.

Ono što Udruga za očuvanje Šestina želi jest očuvati tradiciju i njome se ponositi. Mirno predgrađe podno Sljemena ima što pokazati, a na Gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici je da to prepoznaju.