Na Velesajmu održan sastanak o zbrinjavanju otpada

Na Zagrebačkom velesajmu sinoć je održan sastanak na temu gospodarenja otpadom u Zagrebu na kojem su sudjelovali svi predsjednici mjesnih odbora i vijeća gradskih četvrti te predstavnici Zagrebačkog holdinga, gradskih trgovačkih društava i Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem

Foto: www.zagreb.hr

Na sastanku je predstavljen novi Nacrt plana gospodarenja otpadom te su izložene ostale aktivnosti i obveze vezane za njegovu provedbu.

– Razgovarali smo o izgradnji Centra za reciklažu i o odlaganju građevinskog otpada radi stabiliziranja tla na klizištu Kostanjek. Potrebno je adekvatno problem raspraviti. Nastavit ćemo organizirati tribine, osobito na temu odvojenog prikupljanja otpada u skladu s Planom gospodarenja otpadom što ga je prošle godine usvojila Vlada Republike Hrvatske. Ljude trebamo informirati kako bismo zajednički implementirali sustav gospodarenja otpadom – rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Gradonačelnik Bandić naglasio je nužnost održavanja javnih tribina, čak 80 u narednim mjesecima kako bi se građane što bolje upoznalo s novim načinom sortiranja i odlaganja. Također je rekao da su mjesni odbori dužni educirati građane i da trebaju koordinirati aktivnosti vezane za odvajanje otpada.

– Nakon dviju sastavnica Strategije za zbrinjavanje otpadom, sanacija jakuševačkog odlagališta i izgradnja pročistača otpadnih voda po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji, dolazi red i na treću – Centar za gospodarenje otpadom. Organizirat ćemo edukacije u svih 217 mjesnih odbora. S predstavnicima koji su sada ovdje te uz podršku Gradske skupštine riješit ćemo ovaj problem baš kako smo riješili i spomenute dvije točke iz Strategije zbrinjavanja otpadom. Zagrebački otpad nitko neće zbrinjavati osim Zagrepčana, mi ga proizvodimo i mi ga trebamo sanirati – istaknuo je gradonačelnik Bandić.

Izvor: www.zagreb.hr