Ribe, rakovi, zmije i bombe Kupe u Galeriji PM

Marijan Crtalić dobitnik je ovogodišnje druge nagrade na natječaju T-HT@MSU

Autor: Maja Gujinović 4/24/2010 21:58

Marijan Crtalić, dobitnik prestižne druge nagrade na natječaju T-HT@MSU , nedavno se predstavio novim projektom u Galeriji PM, HDLU-a. Izložba ‘Nevidljivi Sisak – podvodni grad, ribe, bombe i kulturna baština’ dio je Crtalićevog projekta ‘Nevidljivi Sisak’ kojim se, kao i u multimedijalnoj instalaciji koja je postala dio postava MSU-a, bavi svojim rodnim gradom.

-.-Marijan crtalić-.-Jedna od bombi koje je Crtalić pronašao na dnu KupeOvaj put umjesto radničke klase sisačke željezare objekt interesa su ribe, rakovi, zmije, točnije, sav podvodni svijet rijeke Kupe. To podvodno stanovništvo Crtalić, kao strastveni ronioc, istražuje već godinama, a zadnje dvije sakupio je kolekciju oko četiri tisuće fotografija od kojih je odabrao dvadesetak za izložbu.

Rodni grad kao inspiracija za umjetničke projekte

Kao i u predhodnom radu i ovdje umjetnik artikulira potrebu afirmiranja očuvanja kulturne baštine i okoliša. Kroz humoristične natpise ispod fotografija Crtalić upozorava na nelegalni izlov ribe, zagađenje i uništavanje arheoloških lokaliteta u dijelu Kupe koja se nalazi u samom centru Siska.

– Nepomućen sklad podvodnog svijeta narušavaju današnji Siščani. U rijeku odlažu smeće, ali i bombe i municiju iz nedavnog rata. Za podvodno stanovništvo rat nikad nije prestao – objasnio je Crtalić koji napominje kako Kupa Sisku do sada nije snimana, a i velikim dijelom je apsolutno neistražena i nepoznata struci i javnosti.

Zanimljivost i kako je u svojim izletima u Kupu umjetnik naišao i na odbačene bombe i municije koje su se nalazile uz sami centar grada, na kupalištu Pogorelec.