Ranokršćansku svjetiljku mora se sanirati

Ranokršćanska svjetiljka na uglu Rockefellerove i Mirogojske

Autor: Ana Kranjčić 7/15/2012 10:28

Poznato je da je Zagreb službeno star 918 godina, a rođenjem grada smatra se godina 1094. kada je na Kaptolu osnovana biskupija. No, život se ovdje odvijao i ranije, od paleolitika pa kroz antičko doba sve do već spomenutog 11. stoljeća. Iako je poznato da Zagreb ne vuče urbane korijene iz antičkog doba, kontinuitet života je postojao, a njega dokazuju i neki od arheoloških nalaza pronađeni na području grada.

Brončana replika rimskog boga Jupitera u Banjavčićevoj ulici u Zagrebu bila je postavljena 1993. godine u sklopu akcije “Zagreb dok ga još nije bilo – prije 1094. godine”. Kipić je uklonjen zbog radova rekonstrukcije i nadogradnje zgrade Banjavčićeva1/Tuškanova 41, popravljen je i privremeno pohranjen u prostorijama tvrtke Investinženjering u Zagrebu, a predviđen je i njegov povrat na izvornu lokaciju.

Uvećana je replika ranokršćanske svjetiljke koja se nalazi na križanju Mirogojske i Rockefellerove ulice također postavljena u sklopu akcije “Zagreb dok ga još nije bilo-prije 1094. godine” prije 11 godina, odnosno 2011. godine. Svjetiljka je prekrivena štetnom patinom, odnosno nakupinom nečistoće i kamenca, a nedostaje i element s postamenta.

S obzirom na stanje, u cilju njene sanacije, Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode o tome je obavijestio Gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, točnije Sektoru za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, u čijoj nadležnosti je i održavanje javnih spomenika.

Ukoliko i vi imate pitanja za gradske ili druge institucije, svakako se javite u emisiju Zagrebancija na Jabuci TV svaki radni dan u 19.05 sati.