Radnička fronta: Digitalne platforme izrabljuju strane radnike i spuštaju cijenu rada

U Saboru se glasovalo o izmjenama Zakona o radu, a Radnička fronta uputila je amandman kojima se izbacuju agregatori iz poslova s digitalnih platformi, što je vladajuća većina odbacila, iako su ih dočekali lecima ispred Sabora kojima su htjeli upozoriti na opasnost izrabljivanja radne snage iz vana i smanjivanja cijena rada…

– Agregatorske firme su odgovorne za to što imamo u Hrvatskoj danas suvremeno robovlasništvo, dovode radnike iz trećih zemalja koji ovdje rade u potpuno nehumanim uvjetima, ali su odgovorni i za snižavanje cijene domaće radne snage, tako da naši radnici rade za sve manje iznose i na sve teži način. Danas upozoravamo HDZ za što će glasati, oni obično dobiju šalabahter s popisom točaka i kako će glasati, ali bilo bi dobro da znaju za što će danas dignuti ruku, jer svakog pojedinačno treba pitati je li svjestan da ovime što radi zapravo legalizira suvremeno robovlasništvo u Hrvatskoj, jer nigdje u Europi ne postoji zakon koji osigurava digitalnim platformama da se u potpunosti riješe bilo kakve odgovornosti.

Europska unija donosi direktivu prema kojoj se digitalne platforme smatra odgovornima za radnike, što se naziva prikrivenim zapošljavanjem, Hrvatska ide u potpuno drugom smjeru, rekla je Peović…

– Naša vlada preventivno, kako bi zaštitila digitalne platforme u Hrvatskoj, donosi Zakon o radu koji će stupiti na snagu 1.1.2024. u tom segmentu digitalnih platformi, gdje se digitalne platforme u potpunosti rješavanju odgovornosti ako postoji agregatorska firma. Samo u Hrvatskoj imamo situaciju da je 80 posto radnika zaposleno putem agregatora. Drugim riječima, oni su digitalnim platformama omogućili da se riješe odgovornosti. Naravno da su Wolt, Bolt i Glovo, svi su se konsolidirali, neki od njih su donijeli pravilo da se može zapošljavati samo preko agregatora, nakon četiri prosvjeda radnika su to pravilo odbacili, ali mogu ga vratiti kada god jer imaju podršku Zakona o radu.

U svim zemljama Europske unije teško je radnicima digitalnih platformi, ali nigdje kao u Hrvatskoj, dodala je Peović…

– Ona je otvorila taj El Dorado za agregatore, to su mahom djeca HSLS-ovaca i HDZ-ovaca koji otvaraju svoje firme za uvoz strane radne snage, to su ljudi koji dovode ljude da rade u 19.stoljetnim radnim uvjetima. Sve smo to više puta opisali kako izgledaju njihovi radni uvjeti, ali to ima refleksiju i na naše radnike jer naši radnici ne mogu raditi za te iznose za koje su spremni raditi radnici iz trećih zemalja. Do kraja godine će 180 tisuća stranih radnika biti u Hrvatskoj, i mi se možemo pozdraviti s dobrim radnim uvjetima s kolektivnim ugovorima koje je Europska unija preporučila da se moraju dignuti na 80 posto pokrivenosti. Mi imamo u privatnom sektoru 20 posto pokrivenosti kolektivnim ugovorima. Kako to naša Vlada misli postići na ovaj način to je stvarno misterija.

Kako će izgledati rad stranih radnika u dolasku na digitalnim platformama ostaje nam za vidjeti.