Prvi puta nakon 140 godina nema polnoćke

Prvi puta u 140 godina

FOTO: Ivan Novosel

Vjernici će ove godine biti zakinuti za vjersko okupljanje i molitvu u zagrebačkoj katedrali. Naime, po prvi puta nakon nešto više od 140 godina, polnoćka se neće održati na istoimenom mjestu.

Nažalost, i ove godine kao i prošle godine katedrala će u ovo božićno vrijeme ostati prazna i bez klasičnih božićnih ukrasa i jaslica. Tradicionalne božićne jaslice bit će ispred katedrale. No najviše žalosti činjenica da u katedrali neće biti vjernika, istaknuo je svećenik Tomislav Hačko

Slično je bilo najavljeno i prošle godine zbog stanja katedrale koja je oštećena u proljetnom zagrebačkom potresu, no prošlog Božića ipak su bile održavane mise u zagrebačkoj prvostolnici.

Ove godine ipak neće biti tako, a Hačko je objasnio i zašto: – Potres u Petrinji je dodatno oštetio katedralu tako da ona više nije bila sigurna niti za vjernike da budu na misama niti za posjetitelje i sve druge ljude dobre volje koji dolaze u katedralu. Naravno, potres nikada ne možemo predvidjeti i nikada ne znamo što još i gdje može s katedrale pasti i nekoga učiniti žrtvom što nikako ne bismo htjeli.