Prvi dan mjeseca ožujka obilježile gužve na terasama ugostiteljskih objekata u centru metropole

Dopušteno radno vrijeme im je od 6 do 22 sata.

FOTO: Ivan Novosel

Sunce, miris nadolazećeg proljeća, šušur, dobro raspoloženje, osmijesi na licima građana. Sve je to obilježilo prvi dan mjeseca ožujka u centru Zagreba. Razlog? Otvorene terase ugostiteljskih objekata nakon tri mjeseca i to prema strogim epidemiološkim mjerama.

FOTO: Ivan Novosel

“Jedva smo dočekali da možemo sjesti na terasu i popiti svoju jutarnju kavicu. Možda nekome zvuči suludo, ali nama je taj ritual bez kojeg smo bili posljednja tri mjeseca – neprocjenjiv”, rekao nam je jedan bračni par uživajući u svom omiljenom crnom napitku.

“Ne znam što da vam kažem, osim da sam jedva dočekala. Ali, jedva”, poručila je jedna djevojka.

“Ma nije toliko ni do kave koliko do druženja s dragim ljudima. Već sam zaboravila kako je to sjesti s prijateljicom i opustiti se uz razgovor”, dodala je druga.

FOTO: Ivan Novosel

“Nema te kave za van koja može biti dostojna zamjena onoj kavi koju u miru popijem u kafiću čitajući usput novine”, izjavio je jedan stariji Zagrepčanin.

“Bez kave ne funkcioniram. U pauzi moram izaći i popiti barem jednu kako bih mogla nastaviti dalje s poslom i uopće komunicirati sa šefom i ostalima u redakciji”, kazala nam je jedna novinarka.

“Napokon da više ne moram piti onu odvratnu kavu s aparata”, poručio je jedan student.

FOTO: Ivan Novosel

Dopušteno radno vrijeme ugostiteljskih objekata je od 6 do 22 sata. Ugostitelji su dužni osigurati razmak od metar i pol od svakog stolca i najmanje 3 metra među stolovima. Najveći dopušteni broj ljudi na terasi potrebno je istaknuti na ulazu, a potrebno je osigurati i dezinfekcijska sredstva. U zatvorenom treba nositi maske, a unutra se ide samo na toalet.

Kako je rekla jedna sugovornica u anketi, može se činiti suludo, ali svakodnevno ispijanje kave ritual je bez kojeg Hrvati, naročito Zagrepčani, očito ne mogu.