Prosvjednici: S Medikom propada alternativna scena

Autor: Kristina Križić 5/19/2012 16:20

Zveckanjem ključeva kulturni centar Medika simbolično je obilježio zatvaranje prostora alternativne scene. Nakon što je Grad podignuo cijenu najma gradskih prostora za 300 posto, kulturni centar Medika oglasio se upozorivši kako je ugrožena nezavisna alternativna zagrebačka scena.

-.-PrtScr Jabuka TV-.-– Gradonačelnikova odluka ni na koji način ne uvažava činjenicu da su mnogi prostoru u lošem, čak derutnom stanju, u čije su održavanje i renoviranje članice i članovi udruga često ulagali vlastiti novac i trud – rekla nam je Sanja Burlović iz Attacka.

Burlović je zaključila kako grad već godinama ne rješava problem nedostatka prostora za mnoge organizacije koje djeluju u javnom interesu, a koje nemaju adekvatan prostor za rad.

Brojne udruge zahtijevaju hitnu promjenu odluke o povećanju cijena najma i određivanje primjerenih cijena i kriterija koji će osigurati opstanak nekomercijalnih aktrivnosti u gradu.

Pored toga, očekuju da u proces donošenja odluke o cijenama i kriterijima bude uključena zainteresirana javnost. I kao treće, traže od Zagreba da osigura dodatne prostore za sve građane i njihove organizacije koje se bave društveno korisnim djelatnostima. Na pitanje što će Zagreb izgubiti ako zatvore Mediku, Barlović je odgovorila kako je to i kraj jedne ere.

– Izgubit će žarište alternativne zagrebačke scene – zaključila je Barlović i dodala kako neće pristati na kompromise.

– Ovaj problem ne pogađa samo udruge koje su potpisale otvoreno pismo, već i sve organizacije civilnog društva u Zagrebu. Mi se svi zalažemo za uvođenje reda u najam gradskih prostora, ali pod uvjetom da kriteriji budu jasni i trasparentni te da cijene najma budu primjerene kako bi osigurale opstanak nekomercijalnih aktivnosti u gradu – ispričala nam je Vanja Škorić iz GONG-a.

Tedi Lušetić, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport, gostujući u emisiji Svkodnevica na Jabuci TV, na ovu je temu rekao kako još nije dogovoreno po kojim kriterijima će se subvencionirati određeni prostori.

– To poskupljenje od 300 posto nije tako strašno kao što zvuči jer morate uzeti u obzir da su prostori bili iznajmljivani po vrlo niskoj cijeni od sedam kuna po kvadratnom metru i to u prvoj zoni, a sada najam iznosi 20 kuna – rekao je Lušetić te dodao kako su spremni na suradnju i kompromis s udrugama koje koriste gradske prostore.