Romkinje predahnule: Na Đurđevdan sav posao u kuhinji obavljaju muškarci

Jedno od vjerovanja kaže da će vedro vrijeme na Đurđevdan značiti plodnu godinu. Istom se nada i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se pridružio proslavi i uz čestitke poželio sve najbolje u nadolazećoj sezoni

Romi diljem svijeta obilježili su svoj najveći praznik Erdelezi, poznat i kao Đurđevdan. Tradicionalna proslava ispraćaja zime i dočeka ljeta nije izostala ni u Zagrebu. Petstotinjak Roma uz pjesmu, ples i dobru hranu proslavili su ovaj praznik uz koji je vezano mnogo vjerovanja i običaja.

– Obilježavamo ga tako da se ujutro rano dignemo, pa odlazimo na rijeku ili jezero. Zatim skupljamo grane kojima kitimo kuće i aute, najbolja je grana masline, no njih nema ovdje. Slavlje traje cijeli dan – objašnjava Muhamed Zahirović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Romkinje ovaj praznik posebno veseli jer tada sve poslove obavljaju muškarci.

– Taj dan žene imaju veća prava nego mi. Mi muški se mučimo jer moramo pripremiti janjce za ražanj, ispeći ih te napraviti obiteljski ručak – dodaje Zahirović.

Vijeće romske nacionalne manjine Grada Zagreb pomaknulo je termin proslave Đurđevdana u Zagrebu sa 6. na 8. svibnja.

– Mi bosanski Romi slavimo 6. svibnja Đurđevdan, dok ga makedonski Romi uopće ne slave, već 9. svibnja imaju ispraćaj zime, pa smo pronašli kompromis i organizirali zajedničko slavlje 8. svibnja – kaže Zahirović.

Jedno od vjerovanja kaže da će vedro vrijeme na Đurđevdan značiti plodnu godinu. Istom se nada i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji se pridružio proslavi i uz čestitke poželio sve najbolje u nadolazećoj sezoni.