Priznao policiji kako je pretukao suprugu nasmrt

Ivana Kosmač

Autor:: M. M. 12/4/2009 15:22

Damir Kosmač iz Brdovca je na policijskom ispitivanju priznao kako je svoju suprugu Ivanu nasmrt zatukao.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je u nedjelju,  29. studenog 2009. godine oko 2 sata u prostoriji dnevnog boravka u obiteljskoj kući supružnika u Zaprešiću, došlo do verbalnog i fizičkog sukoba između supružnika  tijekom kojeg je osumnjičeni svoju suprugu usmrtio  višestrukim udarcima,  a kada se uvjerio da ona više ne daje znakove života, mrtvo tijelo je umotao u deku, odnio ga u svoj osobni automobil i prevezao do skele na lijevoj obali rijeke Save u Zaprešiću, Savska ulica bb, predio zvani Vrbina, gdje je u namjeri prikrivanja počinjenog kaznenog djela   mrtvo tijelo sa prilazne rampe  bacio u Savu zajedno sa dekom u koju je bilo umotano.

Nakon toga pokušao se vozilom odvesti sa navedenog mjesta, no kako nije uspio pokrenuti motor, pješice se vratio u svoju kuću gdje je čistio tragove krvi.  Potom je u plastičnu vreću stavio odjeću koju je imao na sebi u vrijeme počinjenja kaznenog djela i istu također bacio u Savu. Prijatelje i poznanike je obavijestio da mu je supruga nakon svađe pobjegla iz kuće i odvezla se  njegovim automobilom u nepoznatom smjeru.  

Mrtvo tijelo njegove supruge, usprkos naporima policijskih službenika specijalne jedinice policije MUP-a RH  – ronioca nije pronađeno na zagrebačkom području, pa je potraga za tijelom proširena i na područje drugih policijskih uprava u RH,  kao i na područje susjednih država nizvodno od Zagreba.

Obzirom na ut-.-Tomislav Miletic/24sata-.-vrđeno obiteljsko nasilje pred maloljetnom djecom, osumnjičeni D.  K. je, uz optužni prijedlog, zbog počinjenja prekršaja iz čl. 4 Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji uhićen dana 29. 11. 2009. godine u 21,00 sati te je po dovršenoj prekršajnoj obradi dana 30. 11. 2009. godine doveden sucu za prekršaje Prekršajnog suda u Zaprešiću, koji mu je odredio pritvor i ukinuo ga  Rješenjem    dana 2. 12. 2009. godine u 14,00 sati nakon čega je nastavljeno prikupljanje obavijesti od osumnjičenog.

D. K. je mijenjao iskaze te je najprije tvrdio da ga je supruga svojevoljno napustila i otišla od njega i djece. Potom je tvrdio da su on i supruga kanili zajedno počiniti samoubojstvo i da se ona bacila u Savu, a da je on od nakane odustao. Na kraju je formalno priznao i detaljno opisao čin ubojstva kao i način na koji je pokušao prikriti počinjeno  kazneno djelo.

Provedenim očevidom na mjestu pronalaska osobnog automobila te očevidom u kući u kojoj  su živjeli supružnici pronađeni su materijalni tragovi koji dokazuju da je nestala 31-godišnja žena žrtva kaznenog djela ubojstva.

Uvidom u  informacijski sustav MUP-a RH utvrđeno je da osumnjičeni do sada nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela ili prekršaja, niti su do sada  zabilježene intervencije policije u toj obitelji.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je, uz kaznenu prijavu, dana 4. 12. 2009. godine doveden Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu zbog osnovane sumnje da je na štetu svoje supruge počinio kazneno djelo ubojstva iz čl. 90 Kaznenog zakona.