Atletski miting na Sveticama spasio Zlatnu piruetu

Autor: Boris Matijašević 12/4/2009 15:46

Iako se mislilo da će Zagreb ostati bez tradicionalne ‘Zlatne piruete’, ljubitelji umjetničkog klizanja ipak neće ostati zakinuti za najjaču klizačku priredbu u nas koja će se održati 11. i 12. prosinca. Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza objašnjava kako je došlo do preokreta.

– Za one koji ne znaju, ‘Zlatna pirueta’ se godinama održavala u studenom. Kad smo ove godine počli pričati o organizaciji natjcanja, shvatili smo da smo zbog recesije ‘kratki’ 400 tisuća kuna i procijnili da moramo odustati od organiziranja priredbe. No, u razgovoru s ljudima iz Zagrebačkog sportskog saveza saznali smo da je njima nakon ‘Hanžekovićevog memorijala’ ostao višak od 200 tisuća kuna koji su oni spremni dati. Što se pak troškova dvorane tiče, njih će pokriti grad – tvrdi Paliković Gruden.

Slijedeći korak bio je kontaktirati Svjetsku klizačku federaciju i zatražiti njihovo odobrenje novog termina. Krajnji ishod bio je bolji od očekivanog. Ne samo da je ISU odobrio novi termin, već on više odgovara i brojnim natjecateljima koji su potvrdili svoj dolazak u Zagreb.

– U Domu sportova imat ćemo priliku vidjeti 70 natjecatelja iz 21 države – 14 plesnih i 6 sportskih parova, a u pojedinačnoj konkurenciji 19 klizačica i 21 klizača – s oduševljenjem je izjavila predsjednica saveza, dodajući usput kako se od naših natjecatelja očekuje dobar rezultat.

– U prvom redu mislim na našeg najboljeg klizača Borisa Martineca za kojeg vjerujemo da se može uključiti u borbu za odličje. Uz njega, tu su još Ivor Mikolčević, Marija Dikanović i Mirna Librić – dodala je Paliković Gruden za kraj.

Svečano otvorenje ovogodišnje, 42. Zagrebačke piruete bit će 11. prosinca u 18 sati, no neka natjecanja počet će već ranije istog dana, u 12,30. Revija pobjednika bit će u subotu.