Privatna detektivka savjetuje Zagrepčane: “Ako čujete sumnjivo kretanje, zovite policiju”

Ostavite upaljeno svjetlo i ne objavljujte javno lokaciju napuštene nekretnine, neki su od savjeta privatne detektivke Adele Krivanek Magerl građanima Zagreba.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Mnogi građani nakon potresa su napustili svoje domove. To je bio mamac provalnicima da krenu pljačkati.

“Od potresa do danas na području cijele Policijske uprave zagrebačke (grad Zagreb i Zagrebačka županija) bilježimo ukupno 5 teških krađa provaljivanjem u dom i to 3 na području Grada (Medveščak, Črnomerec i Maksimir) te 2 na području Županije. Petogodišnji (2015. godine do 2019. godine) prosjek provala u domove je bio 5 do 6 dnevno. Od potresa, taj prosjek je nijedna ili eventualno jedna provala u dom dnevno. Ovakvo povoljno stanje sigurnosti zasigurno je rezultat pojačanih opservacija policijskih službenika na terenu i to svih rodova policije”, poručili su iz Policijske uprave zagrebačke.

Ipak, mnogi su zabrinuti pa je privatna detektivka Adela Krivanek Magerl odlučila složiti listu savjeta Zagrepčanima. Njene naputke prenosimo u cjelosti.

“Dobili ste crvenu naljepnicu i morate napustiti nekretninu ili ste ju već napustili? Ako ste u mogućnosti fotografirajte stanje prije izlaska te ponesite stvari veće vrijednosti sa sobom, ako ne možete – fotografirajte ih.

Zamolite susjede i/ili suvlasnike, koji su ostali u nekretnini, ako uoče sumnjivo ponašanje ili čuju pokušaj provale da odmah zovu policiju na 192 ili 112 te ih drže na liniji do dolaska ophodnje.

Zaključajte ulazna vrata zgrade i zatvorite ulaz u dvorište ako ga imate i možete ga zatvoriti. Ako čujete sumnjivo kretanje po ulazu/dvorištu, dok zovete policiju, nemojte stajati blizu ulaznih vrata.

Na prozorima i balkonskim vratima spustite rolete ako ih imate, izuzev u prostorijama u kojima ostavljate upaljeno svjetlo (LED sijalice su poželjne). Poželjno je i da zastori budu uklonjeni, a dvorišta i ulazi također osvijetljeni.

Očekujete li službene osobe za procjenu štete provjerite kakvu odoru moraju imati te ih obavezno zatražite službenu iskaznicu prije nego što ih pustite u nekretninu. Za stanare u zgradama – ako osoba ne posjeduje službenu iskaznicu, dogovorite s vašim referentom upravitelja zgrade da vas obavijesti o imenu osobe koju su uputili.

Ovisni ste o pomoći volontera i/ili drugih osoba, također ih tražite službenu iskaznicu prije nego što ih pustite u nekretninu odnosno otvorite vrata, a ako ste s njima u telefonskom kontaktu zamolite ih da vas nazovu kada dođu do vaše nekretnine umjesto da samo pozvone. Poželjno je da vam volonteri dođu na preporuku osobe koju poznajete.

Uočite li bilo kakvo nasilno ili nenajavljeno ulaženje u kuće, zajedničke dijelove zgrade ili stanove odmah zovite policiju, a stanari zgrada neka zovu i predstavnika stanara.

I za kraj, nemojte javno stavljati lokaciju nekretnine u kojoj trenutno nitko ne boravi, kao ni postove u kojima navodite napuštanje nekretnine. Izbjegavajte objavljivanje fotografija nekretnine prema kojima se može odrediti lokacija.

Također, ovim putem bi htjeli apelirati na djelatnike Hrvatske Pošte ili Zagrebačkog Holdinga, ali i sve one djelatnike koji raznose letke trgovačkih centara, da svoje materijale ostavljaju kod poštanskih sandučića, a ne kod ulaznih vrata nekretnina jer tako već kroz par sati daju jasan signal da u nekretnini nikoga nema.”