Preko 600 sudionika na Simpoziju Školski sport

Sedmi poredu simpozij okupio je 619 sudionika, niz predavanja i jednu panel raspravu

Promotivne aktivnosti i prevencija posljedica izazvanih nedovoljnom tjelesnom aktivnosti koštat će nas manje nego medicinsko liječenje oboljenja nastalih nedovoljnim tjelesnim kretanjem, zaključak je panel rasprave na 7. Simpoziju “Školski sport” u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza. Uz Hrvatski školski sportski savez organizatori su i Agencija za odgoj i obrazovanje i Kineziološki fakultet.Središnja tema Simpozija je zdravstveno usmjerena tjelesna aktivnost učenika.

Simpozij se tradicionalno organizira krajem godine za sve djelatnike u sportu RH. Sedmi poredu simpozij okupio je 619 sudionika, niz predavanja i jednu panel raspravu. Na panelu su sudjelovali dr.sc. Martina Jeričević, načelnica sektora za potporu sustava športa u Središnjem državnom uredu za šport, doc.dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza, Danira Nakić Bilić, ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja i Damir Knjaz, bivši dekan i sadašnji savjetnik dekana Kineziološkog fakulteta.

Panel rasprava usmjerila se na zdravstvenu komponentu tjelesne aktivnosti učenika.

– 32 posto učenika u dobi od 11 godina je pretilo. 60 posto osoba u odrasloj dobi je pretilo. Posljedice koje donosi nedovoljna tjelesna aktivnost su brojne- poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Hrvatsku liječenje tih bolesti košta oko 38 milijuna dolara, Europu 70 milijardi. Sve to govori koliko su promotivne aktivnosti i prevencija nužni. Hrvatski zavod za javno zdravstvo svake četiri godine radi istraživanja, i na svim akterima i donositeljima odluka je da se aktivnije uključimo u prevenciju – izjavio je na panel raspravi Krunoslav Capak.

Veliki korak u borbi protiv nedovoljne tjelesne aktivnosti čini Hrvatski školski sportski savez.

– Provodimo program Vježbaonice i Univerzalne sportske škole, zasada u tim programima sudjeluje 50 posto osnovnih i 50 posto srednjih škola. Ne možemo očekivati stopostotni uspjeh, ali prema ovome što sada imamo možemo biti jako zadovoljni. Nužno je promjeniti percepciju- dijete kada ode na sportsko natjecanje prvo mu je pitanje kako si prošao, a ne jesi li dobro vježbao. Taj stav i taj mentalni sklop moramo promjeniti -izjavio je predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza Nikola Perković.

Stjecanje zdravih životnih navika uči se od najmanjih nogu, a to nije moguće dok od 1. do 4. razreda osnovne škole, nastavu tjelesne zdravstvene kulture provode osobe koje za to nisu dovoljno educirane.

– Šokiran sam novim zakonom u kojem se čini kako će nastavu TZK moći provoditi nastavnik kemije nakon završenog osposobljavanja. Mi imamo stručne i školovane kineziologe, treba ih više, i ovim putem apeliram da “decision makeri” ulože napor i promjene uvjete u pojedinim školama za provođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, zaposle kineziologe za nastavu od 1. do 4. razreda osnovne škole – dodao je bivši dekan KIF-a Damir Knjaz.

Najveću ulogu u promociji sporta i zdravih životnih navika svakako imaju državne institucije, a Martina Jeričević istaknula je na čemu trenutno Središnji državni ured za šport radi.

– Ono što trenutno radimo jest akcijski plan, a taj bi dokument svakako sadržavao i neke smjernice oko školovanih kineziologa u školskom sustavu – pojasnila je Martina Jeričević.

Vrhunski sportaš postaje se nakon usvojenih navika i svjesnosti o važnosti tjelesne aktivnosti. Vrhunska košarkašica Danira Nakić Bilić istaknula je važnost školskog sporta u svojoj karijeri.

– U mojoj karijeri školski sport svakako je bio temelj. Kroz obrazovni sustav stječu se navike. Sport je puno više od tjelesne aktivnosti, razvija samopouzdanje, čvrstinu i drugačije poglede na svijet- zaključila je Danira Nakić Bilić.

Nakon panel rasprave na simpoziju je održano i nekoliko predavanja na temu Zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje, Prevencija rizičnih ponašanja tjelesnom aktivnošću,Pravilna prehrana u funkciji tjelesne aktivnosti te niz drugih.

Simpozij se nastavlja i u subotu, 01. prosinca kada će se djelatnike u sportu upoznati s nekim praktičnim iskustvima kada je školski sport u pitanju.