Predstavljena povijesna ostavština Podsuseda

Autor:: Filip Kordić 11/11/2009 18:31

Udruga za zaštitu okoliša EKO 2000, predstavila je danas u Podsusedu takozvanu poučnu stazu. Riječ je o pješačkoj turi čija je namjena predstaviti povijesnu ostavštinu Podsuseda, te privući zagrebačke izletnike koji su prije rata često dolazili.

– Sretan sam zbog ostvarenja projekta. Ova poučna staza rezultat je velikog entuzijazma i predanosti ljudi iz udruge EKO 2000 – rekao je predsjednik udruge Željko Šimunović.

Jedna od najvećih atrakcija poučne staze svakako je zagrebački kit, odnosno metalna konstrukcija morskoga sisavca koji je plivao na ovome području prije 13 milijuna godina.

Staza sadrži ukupno devet znamenitosti koje posjetitelji mogu obići. Cijela tura traje otprilike 90 minuta, a njeni pokretači posebno naglašavaju edukacijsku vrijednost ovoga projekta.

Prvenstveno je namijenjena učenicima osnovnih škola koji imaju priliku upoznati povijesnu i kulturnu baštinu, arheološka nalazišta, te prirodna bogatstva Podsuseda.

Ovaj projekt zamišljen je originalno 2007. godine, ali je zbog nedostatka sredstava tek sada realiziran.

Zračna karta Podsuseda sa iscrtanom stazom može se pogledati na zapadnoj strani gradskoga trga. Kartu je darovala gradska četvrt Podsused, dok su drvenu građu potrebnu za postolje donirale Hrvatske šume.

Na svečanosti otvorenja pojavilo se 50-ak znatiželjnih građana i učenika obližnje osnovne škole Bana Josipa Jelačića. Kako se otvorenje staze poklopilo sa praznikom Sv. Martina, svi sudionici događaja imali su priliku popiti i čašu vina.